Ekonomi

Elektrik faturalarına dövizle yerli enerji zammı geliyor

Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltmak ve döviz çıkışını kontrol altına almak amacıyla desteklenen güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına sağlanan alım garantisinde bir değişiklik yapılmak üzere. Bu değişiklikle birlikte elektrik faturalarına yerli enerji kaynaklarından gelen bir zam yolda gibi görünüyor.

AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan bir kanun teklifi, yenilenebilir enerji kaynaklarına devlet tarafından sağlanan “alım garantisinin” TL olarak belirlenme zorunluluğunu kaldırmayı hedefliyor. Mevcut düzenlemeye göre, yerli kaynaklar sadece TL cinsinden teklif veren firmalara tahsis ediliyordu. Ancak bu teklifle “TL” ifadesi kaldırılıyor ve alım garantisinin hangi para birimiyle belirleneceği yarışma şartnamesine bırakılıyor. Yasa değiştiğinde, rüzgar ve güneş enerjisi üreten santral sahiplerine dolar veya Euro ile alım garantisi verilebilecek. Bu durumda, “yerli ve milli” elektrik fiyatı, döviz kuru arttıkça yükselecek ve vatandaşların elektrik faturaları sürekli olarak artacak.

Elektrik santralleri göllerin üzerine kurulabilecek

Ayrıca, teklif ile halihazırda sadece denizler üzerine kurulan güneş ve rüzgar santralleri artık doğal, suni ve baraj dahil tüm göllerin üzerine kurulabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, içme ve kullanma amaçlı alanlar hariç olmak üzere istediği göl, gölet veya barajı “yenilenebilir enerji kaynağı” olarak ilan ederek rüzgar veya güneş santrallerinin kullanımına açabilecek. Üstelik Bakanlık bu kararı verirken imar planına ihtiyaç duymayacak, bu da doğal göl alanlarının rüzgar türbinleri ve güneş panelleri ile doldurulabileceği anlamına geliyor.

Bu değişikliklerin arkasında, Arap sermayesini Türkiye’ye çekme amacının olduğu iddia ediliyor. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları yapmak istediği, ancak bunun için TL şartının kaldırılmasını ve göller dahil tüm alanların yatırıma açılmasını talep ettikleri belirtiliyor.