Elektrik faturalarında 1 Haziran’dan itibaren değişiyor: Özel işaret yer alacak!

Elektrik abonelerini ilgilendiren önemli bir değişiklik meydana geliyor. Yapılan açıklamalara göre, bundan sonra tüketiciler Yenilenebilir (doğa dostu) enerji kaynaklarından üretilen, uluslararası geçerliliği olan akredite kuruluşlarca sertifikalandırılan ve şeffaf olarak raporlanabilen enerji (yeşil enerji) tarifesine geçebilecekler. Yeşil enerji kullanan abonelerin faturalarında ise özel bir işaret bulunuyor.

Türkiye’deki milyonlarca elektrik tüketicisi 1 Haziran tarihinden itibaren yeşil enerji tarifesine geçebilecekler. Milliyet’in haberine göre Arıcı yeni sisteme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda, yenilebilir enerjinin belli bir vadede fiyatlara pozitif olarak yansıyacağı düşünüldüğü belirtildi. Yeşil enerjiye 1 Haziran tarihinde geçildiğini söyleyen Arıcı, “Bu sistemle beraber organize YEK-G piyasası oluşacak. Bu durum hem yenilenebilir enerjiden üretim yapan tesislere ilave bir katkı sağlayacak, aynı zamanda da Avrupa ülkelerine ihracat yapan -ki toplam ihracatımızın yüzde 50’sidir- tesisler için yeşil mutabakat çerçevesinde ihtiyaç duydukları pazarı oluşturacak. Yenilenebilir enerjinin gelişmesi için olumlu bir etki sağlayacaktır. Belli bir vadede de bunun fiyatlara pozitif olarak yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.

Elektrik faturalarında özel bir işaret bulunuyor

“Yeşil Fatura” uygulamasına geçmek isteyenlerin elektrik faturalarında, söz konusu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren özel bir işaret bulunuyor. Elektirik tüketicileri sadece rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji, güneş enerjisi gibi kaynaklardan üretilen elektriği kullanabiliyor. Ancak yeşil tarife daha pahalı oluyor.

Nasıl yeşil tarifeye geçilir?

Yeşil tarifeye geçmek isteyenlerin elektrik tedarik şirketlerine başvuruda bulunması gerekiyor. Konutların yanı sıra, ticarethane, tarım ve sanayi işletmeleri de yeşil tarifeye geçebiliyor. Söz konusu tarifeye geçen firmaların Yeşil Mutabakat kurallarını işletmeye başlayan Avrupa’ya ihracatta rekabette öne çıkacağı ifade ediliyor.

Exit mobile version