Genel

Elektrik Faturası Yüksek Gelenleri İlgilendiriyor, Bu Ayın Sonu İtibariyle Yüksek Faturalar Tarih Oluyor! Doğalgaz Faturalarını da Etkileyecek…

Ocak ayında başlayan zam furyası ile faturaların şişmeye başladığı Türkiye’de ilk 6 ayda elektrik iki kez, doğalgaz ise üç kez zamlandı. Vatandaşların en ağır gider kalemlerini oluşturan elektrik ve doğalgaz faturalarının zamlı hallerindeki maliyet giderlerini kesmek için harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) vatandaşlara yeni bir çalışmanın müjdesi geldi.

Elektrik ve Doğalgaz Faturalarının Düşmesi Hedefleniyor

Ocak ayından bu yana ciddi oranda zam almalarıyla vatandaşın belini bükmeye başlamış olan elektrik ve doğalgaz faturaları ile ilgili ilk hamle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) geldi. Dağıtım şirketlerinin kullandığı yazılım ve altyapılarını 2020 yılında incelemeye başlayan EPDK, kararını verdi. Yabancı kaynaklı kullanılan yazılımlara başlangıçta 160 milyon dolar ödendiğini tespit eden EPDK, söz konusu lisansın alınabilmesi için her yıl ekstradan 35 milyon dolar ödemenin yapıldığını belirledi. Bu belirlemenin ardından harekete geçen EPDK, “Yerli Enerji Yerli Teknoloji” isimli Ar-Ge projesini yürürlüğe soktu. Bu proje kapsamında tasarruf edilmesi amaçlanırken, kaynakların korunması ve aynı zamanda elektrik ve doğalgaz faturaları üzerindeki maliyet yükünün de kaldırılmasının planlandığı öğrenildi.

Yerli Enerji Yerli Teknoloji Projesi Bu Ay Bitiyor

Elektrik ve doğalgaz faturaları üzerindeki mali yükü kaldırmak için harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) gelen açıklama doğrultusunda, 2020 yılında başlayan “Yerli Enerji Yerli Teknoloji” isimli Ar-Ge projesi, bu ayın sonunda bitiyor. 2020 yılının Aralık ayında ELDER ve 21 elektrik dağıtım şirketi, 2021 yılının Ocak ayında ise GAZBİR-GAZMER ve 11 doğal gaz dağıtım şirketi ile sözleşme yapan EPDK, yerli yazılım kullanımına öncülük edeceği projenin yaşama geçirilmesi için hazırlıklarını hızlandırdı. Projenin hayata geçirilmesi halinde sadece faturalardaki yükün değil, enerji sektöründeki maliyet giderlerinin de öz kaynağa geri döndürülmesi bekleniyor.