Ekonomi

Elektrik faturasının yüksek gelmesinden şikayetçi olan vatandaşların dikkatine: Tedarikçinizi değiştirip, kara geçebilirsiniz!

Son zamanlarda döviz kurlarında ve altın piyasasında gözlenen ani yükselişler ve diğer faktörler, enerji fiyatlarının direkt olarak etkiledi. Elektrik faturaları yükselen vatandaşlar, indirimli enerji tüketiminin yollarını araştırmaya başladılar. Bu noktada devreye EPDK girerek, mesken sahiplerinin elektrik faturalarının düşürülebileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Serbest Tüketici Nedir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından sıklık ile kullanılan ve gündemde de sıklık ile yer alan serbest tüketici ifadesinin ne anlama geldiği merak edilmektedir. Bu sıfat, elektrik kullanımı yapan kişileri yakından ilgilendirmektedir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu vatandaşların elektrik enerjisi kullanım miktarlarını saptamakta ve saptanan miktarlara göre çeşitli tanımlamalar yapmaktadır. Serbest tüketici sıfatı da bu tanımlamalardan biridir. Serbest tüketici, EPDK tarafından belirlenmiş olan elektrik enerjisi miktarından çok daha fazlasını tüketen ya da elektrik iletim sistemine direkt olarak bağlı olan kişiler için kullanılan bir ifadedir. Ayrıca Organize Sanayi Bölgelerinde tüzel kişiliğe sahip olduğu saptanmış olan kişiler de serbest tüketici olarak adlandırılmaktadır.

Serbest Tüketici Olmanın Avantajları Nelerdir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yapılmış olan serbest tüketici tanımına sahip olan kişiler, elektrik enerjisi tedarikçisini seçme hakkına sahiplerdir. Bu seçim hakkına sahip olmak, elektrik enerjisini daha düşük fiyattan tedarik eden firmadan elektrik hizmeti alabilmek anlamını taşımaktadır. Bu seçim hakkı sayesinde aylık elektrik tüketimleri sonucunda faturaya yansıtılan tutarın düşürülmesi mümkündür.

EPDK’dan Elektrik Tüketimlerine Yeni Düzenleme!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, yıllık 1100 kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketimi yapan tüzel kişilere vermiş olduğu serbest tüketici olma hakkını mesken sahiplerine de vereceğini açıkladı. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre elektrik faturası ayda 116 TL’nin üzerinde gelen mesken sahipleri, elektrik tedarikçilerini kendileri seçebilecek böylelikle firma ile tüketici arasında yapılmış olan ikili anlaşma sonucunda elektrik faturasına doğrudan indirimli tutar yansıtılacak.