Genel

Elektrikli hidrofoil ile normal sörf tahtası arasındaki fark nedir?

Efoil ve sörf tahtası, her ikisi de bir tahta içerdiğinden hemen hemen aynıdır, ancak onlara ayrı ayrı bakmaya başladığımızda, aralarında büyük farklılıklar görebiliriz.

Normal sörfle başlayalım

Bunlar, çoğunlukla ahşap veya fiberglastan yapılmış uzun ve dar tahtalardır. Sürmeyi seçtiğiniz türe (Kayt, Wınd, Hawaii vb.) bağlı olarak itiş gücünde farklılık vardır. Bazıları için rüzgardan, diğerleri için – dalgalardan olur. Efoilin aksine, normal sörf tahtası, her zaman su altında olan bir veya birkaç kısa yüzgeç tarafından düzenlenir. Normal sörf, tüm çeşitleriyle daha fazla stabilite sağlar, ancak dezavantajları da vardır: hava koşullarına bağlı olduğumuzda, her gün sörf için uygun değildir.

Ancak, adrenalin patlaması inanılmaz. Hava durumu, fırtınaların, rüzgarların, dalgaların öngörüsü – koşulların optimizasyonuna katkıda bulunabilecek her faktör aşırı ilgiyle takip edilir ve tahminlerin gerçekleşmesinden zevk alınmasına katkıda bulunur. Güçlü rüzgarlar rahatsız edici olmaktan, büyük dalgalar korkutucu olmaktan çıkar. Su üzerinde yüksek hızda yüzen sörfçülerin yaşadıkları, Everest’e tırmanmaya veya Boeing 747’yi uçurmaya benzetilebilir. Bu keyif tarif edilemez!

Elektrikli Hydrofoil’e geçelim

Daha modern ve yenilikçi, uçmak isteyen herkese uygun. Efoil veya elektrikli hidrofoil, sörfün aksine herhangi bir hava koşuluna tabi olmayan yeni nesil bir cihazdır. Bu, normal sörfte olduğu gibi bir yüzgecin aksine, sörfçünün suyun üzerine çıkmasını sağlayan bir foil kullanan tahtadır. Bu etkiyi elde etmek için, tahtayı çalıştıran ve yükselmesine yardımcı olan bir motor yardımcı olur. Tabii ki, bu motor elektrik olmadan çalışamaz, bu nedenle yaratıcılar, efoil tahtasında bulunan ve ona güç sağlayan güçlü bir pil sağlamaya özen göstermişler. Akü ve motor arasındaki bağlantı, efoil tahtasının suyun üstünde kalmasına ve aynı zamanda motoru su altında tutmasına yardımcı olan bir direk vasıtasıyla gerçekleştirilir. Efoilin havalanmasına yardımcı olmak için gövdeye kanatlar takılmış ve arkada, tahrik kanadının hemen yanında, tüm sistemi dengeleyen bir dengeleyici bulunur.

Efoil yeni bir şey olduğu için, onları daha ayrıntılı olarak anlatmak iyi olur.

Elementleri

her birinin parçalarıdır. Burada bahsedilen parametreler, nispeten yeni, ancak yeni başlayan sörfçüler için dar bir şekilde uzmanlaşmış bir efoil şirketi olan SiFly’den alınmıştır:

Pil, yaklaşık 40 km’lik bir mesafe için 2 saate kadar kullanılabilir. En iyi sörfçü deneyimini sağlamak için şarj ve sürüş süreleri mükemmel bir şekilde dengelenmiştir.

Direk uzunluklarında (https://sifly.global/ için – 55cm veya 75cm), binicilik amacına bağlı olarak – kullanıcının ahtaya eğitim amaçlı mı, eğlence amaçlı mı, yoksa spor amaçlı mı bineceğine bağlı olarak fark olabilir. Alüminyumdan şekillendirilmiştir ve içeride motorun iletişim kablolarının geçtiği kanallar bırakılmıştır. Normal sörfteki finklerin aksine, diğer şeylerin yanı sıra, monte edilmiş foilin taşımasını da kolaylaştırır.

Gövdeye çeşitli kanatlar ve stabilizatörler takılabilir. Yeni başlayanlar için tasarlanan ilk setin büyüklüğü – 1900 cm2 (kanat), dengeleyicisi 340 cm2-dir. Birinciden farklı olarak daha fazla manevra kabiliyeti sağlayan ikincisi, iki küçük kanat ve bir dengeleyicinin birleşimidir: Cruiser 1300 (kanat) + Cr 300 (dengeleyici). Doğal olarak, daha agresif sürüş ve manevra için piyasada daha küçük kanatlar da var.

Kanatlar ve stabilizatörler farklı bir efoil sürüşü için tasarlandıkları gibi, aynı zamanda

Tahtalardaki farklılıklar

her zevke hitap etmek içindir. Genişletilmiş polipropilenden yapılanlar ve şişirilebilir maddelerden tahtaların imalatı ucuzdur ve kitlesel tüketicilere sunulur ve uçmak için mükemmel bir fırsat sağlar. Bununla birlikte, çoğu kullanıcı en iyi deneyim için sert efoil sörf tahtalarını (karbon ve fiberglastan yapılmış) tercih eder.

Yapıldıkları malzemelere göre farklı tahtaların yanı sıra sörfçünün ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı olarak farklı ebatlarda tahtalar da vardır. Piyasada sunulan en büyük boy 170 litre ve en küçüğü 50 litredir.

Karşılaştırıldığında, en büyük normal sörf tahtası 200 litreyi aşarken, en küçük tahtalar (örneğin kiteboardlar gibi) 40 litrenin altındadır.

Elektrikli hidrofilde en belirgin olanı dengedir. Bir yandan, büyük tahta stabildir, ancak ağırlığı taşıyabilmesinin ve suyun üzerine çıkabilmesinin garantisi nedir? Moment incedir, bu nedenle efoil tahtalarının hacim aralığı da daha küçüktür.

Özetle

Efoil’in öncelikleri birkaç tanedir:

  • Sörften farklı olarak, pratik yapmak için mükemmel koşullara ihtiyaç duymaz;
  • hem ileri düzey sörfçüler hem de amatörler için uygun olduğundan daha önce sörf yapmış olmanıza gerek yoktur;
  • Sörften farklı olarak, sadece denizler ve okyanuslar gibi büyük su kütlelerinde değil, aynı zamanda nehir ve göllerde de sürüşe izin verir.

Bu olağanüstü teknoloji daha küresel hale geliyor ve efoil sörfünün kullanımı, onlayın, bir video kursu aracılığıyla veya yerinde uzman bir eğitmenden alabileceğiniz kısa bir eğitimden sonra gerçekleşiyor.

Kusur olarak ki dezavantaj tanımlanabilir – pil 2 saate kadar dayandığından sınırlı sürüş süresi ve fiyatı. Geleneksel sörf insanlar için daha erişilebilirdir, ancak elektrikli hidrofoil ile inanılmaz bir deneyim yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Uçmaya hazır mısın?