Vatandaş gazeteciliği, mesleği gazetecilik olmayan kişilerin, haberlerin ve olayların tanığı olarak, bunları teknolojiyi kullanarak toplumla paylaşmasına olanak tanıyan bir kavram. Egemen güçlerin haber ve bilgi akışını kontrol etmek için kullandığı sansür, baskı, yasak ve manipülasyon gibi araçlara karşı bir güç olarak ortaya çıktı.
Vatandaş gazeteciliğinin yararları
-Haberlerin daha hızlı yayılması
-Toplumun daha geniş kesimlerinden haber alınması
-Haberlerin çeşitliliğinin artması
-Haberlerin daha tarafsız olması
Vatandaş gazeteciliğinin sınırları
Vatandaş gazeteciliğinin bu yararlarının oluşabilmesi için haberlerin doğruluğu, objektifliği, kalitesi ve güvenilirliği daima sorgulanmalıdır. Çünkü trol denilen hesaplar, vatandaş gazeteciliği izlenimi verilerek, yine egemen güçler tarafından kullanılıyor olabilir.
Vatandaş gazeteciliğinin son örneği: Elon Musk
Vatandaş gazeteciliğinin son örneği, sansüre karşı büyük savaş açan Elon Musk’tır. Musk, 28 Eylül 2023’te çok yoğun düzensiz göçmen akını ve krizi yaşanan Eagle Pass-Teksas’taki ABD-Meksika sınır bölgesine gitti ve X’den canlı yayın yaparak sınırda yaşanan duruma dair ilk elden filtresiz, anlık bilgi aktardı. Bir anda milyonlarca kişiye ulaşan yayında Musk, yerel politikacılar ve güvenlik güçleriyle bir araya gelerek durum hakkında “filtresiz” haber alıp aynen yansıttı.
Sonrasında, kendisinin de Güney Afrika’dan gelen bir göçmen ve göçmen dostu olduğunu belirtti. “Yasal bir göçmenlik sistemiyle çalışkan, dürüst ve ABD’ye katkıda bulunacak herkesin ülkeye girmesine izin verilmesini gerektiğini düşünüyorum” dedi. “Kanunları çiğneyenlerin ülkeye alınmaması gerektiğini” kaydeden Musk, New York’taki düzensiz göçmen krizine de dikkati çekti.