Emekli İkramiyeleri Açıklandı! Güncel Emekli Bayram İkramiyesi Ne Kadar?

Bayram için dağıtılacak ikramiyeler için milyonlar gözünü kulağını bu habere çevirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bayram için emekliye dağıtılacak ikramiye tutarının 1.100 TL olacağını açıkladı. Geçen sene yapılan zam ile birlikte ikramiye tutarı 1.100 TL olmuştu. Yani Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklamaya göre bu sene için emeklilere dağıtılan bayram ikramiyesine zam yapılmadı. 2018 yılında dağıtılan ikramiye tutarı ise 1.000 TL idi. DİSK ve muhalefet yaptıkları açıklamalarda dağıtılacak ikramiye tutarının asgari ücret tutarı ile eşit olmasını talep ederken, Emekliler Derneği ikramiye tutarının en az 2.500 TL olması gerektiğini öne sürmüştü. Bakan’ın yaptığı açıklamaya göre ödemeler 28 ile 29 Nisan 2022 tarihinde yapılacak.

Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler vatandaşa yüksek zam olarak geri dönmüştü. Hemen hemen her sektörde yaşanan bu fiyat artışları alım gücünü oldukça düşürmüştü. Asgari ücrete gelen zam, piyasada yaşanan fiyat artışını destekler vaziyetteyken, emekliler bu sene dağıtılacak ikramiyeler için ciddi bir artışın beklentisi içerisindeydi. 2018 yılında 1.000 TL olarak dağıtılan ikramiyeler, 2021 yılında yapılan zam ile 1.100 TL seviyesine gelmişti. Bu sene yapılan açıklamaya göre emekliye bu seneki ikramiyelerde zam yok!

Muhalefet ve DİSK’in Önerileri Karşılıksız Kaldı

 

Muhalefet partisi CHP, geçen hafta TBMM’ye konuyla ilgili bir yasa teklifi sunmuştu. Sunulan teklife göre emeklilere bayram için dağıtılacak ikramiye tutarının asgari ücret ile denk olması gerektiği öne sürülmüştü. Bununla birlikte; banka, sigorta şirketleri, borsalar ve ticaret ve sanayi odalarından emekli olan vatandaşların da bayram ikramiyesi almaları gerektiğini bu yasa tasarısına eklemişti.

DİSK yaptığı açıklamada; dağıtılan ikramiyelerin gerek 2018 yılına göre, gerekse mevcut enflasyona göre oldukça düşük olduğuna dikkat çekmişti. DİSK, dağıtılacak tutarın en az 4.500 TL seviyesinde olması gerektiğini öne sürmüştü. DİSK’in yaptığı açıklamada 2018 yılı ile 2022 yılı arasında kıyaslamalar öne çıkıyor. Yapılan açıklama doğrultusunda emekli ikramiyelerine 4 yıl içerisinde sadece %10 fiyat artırımı yapılırken, resmi enflasyon %151 ve gıda enflasyonu ise %186 olduğuna dikkat çekildi. Asgari ücrette meydana gelen artışa da dikkat çeken DİSK, 2018 yılında 1.603 TL olan asgari ücretin 2022 yılı itibari ile 4.253 TL olduğunu dile getirdi ve dağıtılan ikramiyenin enflasyon altında ezildiğini söyledi.

Exit mobile version