EkonomiGündem

Emekli maaşı alan tüm emekliler dikkat: Maaş zam oranı belli oldu!

Milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği emekli maaş zammıyla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. TÜİK, 2023 Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bununla birlikte emekli aylıklarına gelecek zam oranı belli oldu.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI BELLİ OLDU

Emekliyi ilgilendiren karar belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı Aralık ayı enflasyonunu duyurdu. Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 37.57, memur maaşlarına ve emekli memur maaşlarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapılacak. Öte yandan refah payı da masada olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte, işçi emeklileri yanı sıra memur ve memur emekli maaşlarına uygulanacak artış oranları belli oldu. TÜİK verilerine göre enflasyon Aralık 2023’te aylık yüzde 2,93 artarken, yıllık bazda yüzde 64,77 oldu. 6 aylık enflasyon verisinin belli olmasının ardından memur ve emeklinin maaş zam oranı da netleşti. Buna göre işçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşı yılın ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 37.5 olan Yİ-ÜFE kadar artırılacak.

Memur ve memur emeklilerinin maaşı ise biraz daha farklı hesaplanıyor. Bunlar geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6’nın enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana, 2024’ün ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15’in eklenmesi sonucu bulunan oran kadar zam alacaklar. Yani memur ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 46.5 artacak.

REFAH PAYI MASADA OLACAK

Yeni yılda uygulanacak asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dokunuşuyla yaklaşık yüzde 12 refah payı ile belirlendi. Sırada emekli kök maaş zammı, memur maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 3 düzenleme var.

TÜİK’in Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklaması sonrası 6 aylık enflasyon farkı belli oldu. Bununla beraber refah payı hariç emekli kök maaş zammı ve memur maaş zammı hesaplandı.

Bundan sonra Ocak ayının ilk yarısında emekliye refah payı değerlendirilecek ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi yapılacak. Refah payı ve 7500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için Meclis düzenlemesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli ve memur zammı için Bakan Vedat Işıkhan’dan gerekli hazırlıkların tamamlanmasını isterken, Bakan Mehmet Şimşek’e de özellikle düşük gelir grubunu gözetecek düzenlemeler için bütçe sınırlarını sonuna kadar zorlamasını talimatını verdi.