Emekli maaşı almanın hayalini kuran ev hanımlarına, SGK’dan çağrı: Bunları yaparak emekli olabilirsiniz! SGK emeklilik şartları
Aktif bir çalışma hayatına sahip olan ya da bir dönem boyunca çalışma hayatı içerisinde bulunmuş olan vatandaşlar, yaşlılık dönemlerini garanti altına alabilmek adına emeklilik maaşı alabilmenin hayalini kurarlar. Bu noktada herhangi bir çalışma hayatına sahip olmayan, prim ödemesine sahip olmamış olan ev hanımlarının emekli olmanın hayalini kurmaları imkansızdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların yararına hizmet sunmak amacı ile yeni bir hizmet geliştirmiş olduğunu duyurarak, emekli olmalarına imkânsız gözü ile bakılan ev hanımlarının da emekli olabileceklerini açıkladı. Kurum, ilgili hizmetten yararlanmak için iki farklı yöntemin olduğunu duyurdu.
Vergisiz Esnaflık Yöntemi ile Emekli Olma
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan hizmet başlıklarından biri olan vergisiz esnaflık ile emeklilik, çalışma hayatına sahip olmayan ancak emekli olmanın yollarını arayan ev hanımlarını kapsamaktadır.
SGK tarafından geliştirilmiş olan bu yönteme göre dijital ortamlar aracılığı ile hizmet sunan ev hanımları, söz konusu hizmetleri için bir şirket açılışı yapmak ve iş koluna bağlı olarak bir araç satın almaz ise bu durumu vergi dairesine bildirip, SGK’ya vergisiz esnaflık ile emekli olabilmek için başvuruda bulunabilmektedirler. Bu yöntemde, 24 günlük prim ödemesi yapılmakta anca ödeme 30 gün olarak sisteme geçmektedir.
İsteğe Bağlı Prim Ödemesi Yöntemi ile Emekli Olma
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geliştirilmiş olan hizmet başlıklarından biri olan isteğe bağlı prim ödemesi, ev hanımlarının kendi adlarına prim ödemesi yatırmalarını gerektirmektedir. Bu yöntemde ev hanımı, 9 bin günlük prim ödemesini dışardan yatırarak emekli olma hakkına erişiyor.
Ev Hanımları İçin Emekli Olma Şartlar
SGK tarafından geliştirilmiş olan vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı prim ödemesi yöntemleri aracılığı ile emekli olmak isteyen ev hanımlarının sağlamaları gereken şartlar şu şekildedir:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Sigortalı çalışmıyor olmak
- Yetim ya da dul aylığı almıyor olmak