Ekonomi

Emekli maaşı olmayan binlerce vatandaşa, bin 84 TL tutarında aylık ödeme yapılacak! 2022 yaşlılık aylığı

Herhangi bir kurumdan emekli maaşı almayan ancak yaş şartını sağlayan vatandaşları sevindirecek olan açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapıldı. Bakanlık tarafından yapılmış olan açıklamaya göre belirli şartları sağlayan vatandaşlara bin 84 TL tutarında maaş bağlanmasına karar verildi. Peki ilgili maaştan kimler yararlanabilecek? Ödeme için nasıl başvuru yapılacak?

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Devlet, belirli bir geliri olmayan, ilgili belgeler aracılığı ile ihtiyaç sahibi olduğunu ispatlayabilen vatandaşlar için çeşitli sosyal yardım modelleri geliştirmiştir. Bu modeller kapsamından geliştirilmiş olan sosyal yardımlardan biri de yaşlılık aylığıdır.

Yaşlılık aylığı, bakıma muhtaç olan ve bakımını sağlayacak kimsesi olmayan, bu faktörler çerçevesinde ihtiyaç sahibi olduğunu ispat edebilen 65 yaş üstü vatandaşlar için yaşlılık aylığı hizmetini geliştirmiştir. Bu kapsamda ilgili yardıma başvuru yapmak isteyen vatandaşın, SGK ya da diğer kurumlardan emekli aylığı almıyor olması gerekmektedir.

İlgili yardımdan devamlı olarak yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşların, yardım başvurusu esnasında eksiksiz ve doğru bilgileri ibraz etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış beyan nedeni ile yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış olan kişilerin ödemeleri kesilecek ve kişilere yapılmış olan ödemeler geri istenecektir.

2022 Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan yaşlılık aylığı ödemelerinden yararlanmak isteyen 65 yaş üstü ihtiyaç sahiplerinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kendilerine en yakın olan İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bulundukları bölgede kuruma ait müdürlüğün olmaması durumunda, Sosyal Hizmet Merkezleri’ne de yaşlılık aylığı başvurusu yapılabilmektedir.

Başvuru esnasında kimlik kartının, ikametgâh belgesinin yanında bulundurulması zorunludur. Ayrıca başvuru esnasında ihtiyaç sahibi olduğunu beyan eden kişinin gelir durumunun tespit edilebilmesi için gelir testi yapılmaktadır.

Yaşlılık Aylığı Ödemesi Ne Kadar Yapılacak?

Yeni dönemde asgari ücrete gelen zamdan sonra sosyal yardım tutarları da güncellenmiştir. Geçtiğimiz yıl 828,21 TL olarak verilen yaşlılık aylığının, bu yıl itibari ile bin 84 TL olarak ödenmesine karar verilmiştir.