Emekli Maaşının Yüksekten Bağlanma Formülleri Açıklandı: Bu Yöntemler En Yüksek Maaşı Garanti Ediyor! Özellikle Son 3,5 Yıla Dikkat!
Emekli maaşlarının asgari ücretin altında kalıyor olması, emekli olan vatandaşların geçim sıkıntısı yaşamasına neden oluyor. Bu nedenle emekliliğe hak kazanan vatandaşlar, emekli maaşının yüksek olmasını istiyor. Ancak emekli maaşları kişinin sigorta giriş tarihinden aldığı brüt ücrete kadar pek çok faktörden etkilenerek belirleniyor. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşların emekli maaşını yüksek olarak alabilmesi için bazı formülleri uygulaması mümkün görünüyor.
SGK Özellikle Son 3,5 Yılı Baz Alıyor
Özellikle son 3,5 yılı baz alan SGK, kişilerin son 3,5 yılda yatırdığı primlerin yüksekliğinden ödenen prim gün sayısına kadar dikkate alıyor. Değişen son kanun ile birlikte SSK’lı yani 4A’lı olan vatandaşlar, Bağ-Kurlu yani 4B’li olan vatandaşlara göre daha yüksek maaşlar alıyor. Bu nedenle emekli olmak isteyen vatandaşların mümkün ise, özellikle emekli olmadan son 3,5 yılını SSK’lı olarak göstermesinde fayda bulunuyor.
Brüt Ücret Maaşın Tutarı Üzerinde Etkili Oluyor
SGK emekli maaşını bağlarken, kişilerin çalışma yaşamında kazandığı brüt ücreti göz ardı etmiyor. Brüt ücret ne kadar yüksek olursa emekli maaşını belirleyen kat sayı da o kadar yükseliyor. Brüt ücret, sadece alınan maaştan değil, yol ve yemek gibi pek çok faktörden de etkilenerek belirleniyor. Dolayısıyla vatandaşların brüt ücretlerine işyerlerinden aldığı tüm ödemelerin yansıyıp yansımadığını kontrol etmesi, yansımıyor ise yansıtması gerekiyor.
Emeklilik Dilekçesini Doldururken Dikkat Etmek Gerekiyor
Emekli maaşını etkileyen bir diğer faktör emekli maaşı üzerinde belirleyici olan emekli dilekçesinin eksiksiz doldurması oluyor. SGK maaş bağlarken, emekli olacak olan vatandaşın evde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısından hane gelirine kadar pek çok detaya dikkat ediyor. Dolayısıyla uzmanlar, hane içindeki her bir ferdin emekli dilekçesinde belirtilmesini öneriyor.