Gündem

Emekli maaşıyla kredi ödeyen emekliler için emsal karar!

Yargıtay’ın emekli borçluları ilgilendiren önemli bir karara imza attığı son günlerde gündemde. Bu karar, emekli vatandaşların kredi borçlarını emekli maaşı ile ödemeleri durumunda, bu ödemelerin geri istenemeyeceğine dair önemli bir adım olarak kaydedildi. 

Davacının talebi

İçtihat Bülteni’nden alınan bilgilere göre, davacılar emekli maaşı hesaplarından kredi kullandıklarını ve bankanın bu hesaplara bloke koyarak tahsilat yaptığını ileri sürdüler. Ancak bankanın promosyon haklarını kullanmadığını ve kesintiler nedeniyle geçinemeyecek duruma geldiklerini belirttiler. İlk Derece Mahkemesi, davacıların talebini reddetti. Ancak, davacıların bu karara itirazı sonrasında başlayan süreç, emsal niteliğinde bir davanın kapılarını araladı.

Maaş hesabındaki bloke kaldırıldı

Davacıların başvurusu üzerine incelemelerde bulunan Bölge Adliye Mahkemesi, davacıların istinaf başvurusunu kabul ederek yeniden esas hakkında karar verdi ve maaş hesabındaki blokenin kaldırılmasına hükmetti. Ancak bu karara davalı vekili temyiz isteminde bulundu ve dosya, Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay’ın kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını bozdu. Kararda, emekli maaşı ile kredi ödemelerinin yapıldığı durumlarda, bu ödemelerin geri istenemeyeceği vurgulandı. Bankanın davacıya birden fazla kez kredi tahsis ettiği, davacının ödeme yöntemi olarak virman usulünü tercih ettiği ve bu yönteme itiraz etmediği belirtildi. Bu durum, emekli borçluların hukuki durumunu güçlendiren ve onları koruyan bir karar olarak nitelendirildi.