Ekonomi

Emekli maaşları asgari ücret seviyesine çıkarılacak mı?

TBMM’ne emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması yönünde açıklamalara yapan İYİ Partili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılarak farkın giderilmesi ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. Meclis kürsüsünden emeklilerin ekonomik sıkıntılarına değinen Türkkan şu açıklamalarda bulundu;

MİLYONLARCA EMEKLİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA GELİRE SAHİP

‘’Toplumun en adaletsiz gelirine sahip kesimi olan emekliler, en düşük aylık gelirlerinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını bekliyor. Türkiye’de 13 milyonu aşkın emekli ve hak sahibi olduğu göz önüne alındığında emekli ve hak sahiplerinin aylık gelirlerinin yaşam koşullarına uygun hâle getirilmesi gerekiyor. Aynı koşullarda emekli olanların, aylıkları arasındaki farkın giderilmesi ve emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi emeklilerimizin başlıca talepleridir. Devletin itibarı, emeklilerine verdiği değerle ölçüler. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin altında bir gelirle yaşamını sürdürürken, devleti yönetenlerin itibardan bahsetmesi mümkün değildir. Toplumun her kesiminin olduğu gibi emeklilerimizin de sözcüsü olmaya ve haklı taleplerini ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz’’ dedi.

TÜİK’in verilerine göre açlık sınırı, geçtiğimiz 2020 Kasım ayı verilerine göre 2 bin 436 lira… Asgari ücret ise 2 bin 324 lira. Asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken en düşük emekli maaşının 1.500 TL altında olması kabul edilemez… Bu durumun göz ardı edilemeyeceği var sayılarak, emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılıp çıkarılmayacağı, 9 gün sonra kesinlik kazanmış olacak.