Emekli maaşları baştan sona değişiyor! Kök maaş formülü geldi: İşte zamlı emekli maaşı takvimi

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı, Temmuz ayı hesaplamalarında. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Nisan’da Mart ayı enflasyon rakamlarını duyurarak, emeklilerin maaşlarına yansıyacak enflasyon farkının 3 aylık oranını belirlediği paylaşıldı.

Emekli Maaşlarına Yansıyacak Zam Oranı Belli Oldu

Mart ayı enflasyonu ile birlikte, emekli maaşlarına yansıyacak 3 aylık enflasyon farkı oranı netleştiği ifade edilerek 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklisi için zam oranı yüzde 15,05 olarak belirlendiği aktarıldı. Tüm bunlarla beraber ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet’e açıklama yaptı. Bayram açıklamalarında 3 aylık verinin yüzde 15 seviyesinde olduğunu ifade ederek son üç aylık verinin geldiğinde ise yüzde 25 seviyesinde 6 aylık enflasyon farkının alınacağını aktardı.

Refah Payı Artışı ve Beklentiler

Bayram açıklamalarında refah payı artışı da gündeme geldiğini belirtilerek önceki dönemlerde refah payı artışlarına tanık olan emekliler için yüzde 25 üzerine bir artış beklentisi bulunduğunu vurguladı. Ayrıca Bayram, en az 5 puanlık bir artışla yüzde 30’lara varan bir artış öngördüğünü paylaştı.

Şu anda en düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğunu belirten Bayram, bu miktarın asgari ücrete oranla değerlendirildiğinde 15 bin TL seviyesinde olması gerektiğini ifade etti. Kök maaşın düşüklüğü ise emeklilerin oransal zamlardan tam olarak faydalanamamasına neden oluyor.

Devletin Rolü ve Kök Maaşın Sabitlenmesi Önerisi

Bayram açıklamalarında devlet sosyal devlet ilkesi gereği düşük olan maaşları kendisi tamamladığını belirtti ve bu nedenle kök maaşın en düşük emekli maaşına sabitlenmesi büyük bir yenilik olabileceğini vurguladı.

Exit mobile version