Emekli maaşlarına yapılacak zam böyle olacak: Ankara kulislerinden sızdı

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Temmuz ayında yapılacak zam haberlerinde olurken özellikle en düşük emekli maaşı alan 3,6 milyon kişi için kök maaş düzenlemesi konusu büyük önem taşıdğı ifade edildi. Ayrıca  Ocak 2024’ten bu yana en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinde olduğu bilinirken Temmuz ayında yapılacak olan yüzde 25’lik zam ile bu rakamın 12 bin 500 TL’ye çıkarılmasının beklendiği vurgulandı. Bu zam gelişmesi kapsamında kök maaş düzenlemesi yapılmazsa bu artışın pek çok emekliyi etkilemeyeceği endişesi de hakim olurken en düşük emekli maaşının 10 bin lira seviyesinde kalabileceği bildirildi.

10 BİN LİRADA KALABİLİR

Konu ile ilgili olarak kök maaşı 8 bin TL’nin altında olan emekliler için en düşük maaşın 12 bin 500 TL’ye çıkarılması durumunda, bu kişilerin maaşı değişmeyip 10 bin TL’de kalabileceği belirtilerek bu durumun çözüme kavuşturulmaması halinde, milyonlarca emeklinin mağduriyet yaşayabileceği endişesinin yaşandığı da vurgulandı.

YÜZDE 30’A ÇIKABİLECEK

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam beklentisi yüzde 25 civarında. Ancak, memur emeklileri için ise zam oranı yüzde 20’de kalabileceği belirtilerek refah payı verilmesi durumunda memur emeklilerinin zam oranı yüzde 30’a çıkabileceği ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile belirlenen zam oranına enflasyon farkı da ekleneceği aktarıldı. Ancak, yasal düzenleme yapılmazsa memur emeklilerinin zammı SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre 5 puan eksik olabileceği bildirildi.

Exit mobile version