Emekli maaşlarını artırmak için bu yöntemler çok tuttu; özellikle 2008 sonrası SGK girişi olanları ilgilendiriyor! Aman dikkat…
Emeklilik hayali ile yanıp tutuşan çalışanlar, düşük emekli maaşı nedeniyle özellikle emekli olduktan sonra ciddi gelir kayıpları yaşamaya başladı. Önceden Bağ-Kur ve SSK ayrımı yapılırken; şimdilerde emekli maaşlarını belirleme kriterleri de değişti. Özellikle 2008 yılından sonra giriş yapan vatandaşların maaşında belirleyici olan etken son 3,5 yıl olmaya başladı. Sosyal güvenlik uzmanları ise, bu son 3,5 yılda yapılması gerekenleri anlattı.
YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İÇİN SON 3,5 YIL ÇOK ÖNEMLİ
Özellikle 2008 yılından sonra giriş yapan vatandaşlar için sosyal güvenlik uzmanları, son 3,5 yıla önem verme konusunda bilhassa uyarıda bulunuyor. Daha önceden Bağ-Kur emeklileri var olan basamak farkı nedeniyle daha yüksek maaş alırken, şimdilerde SSK’ya bağlı olarak çalışan vatandaşlar, emekliliği halinde daha yüksek maaş oluyor. 2008 sonrasında değişen bu yasa kapsamında emekli olunacaksa, son 3,5 yılda SSK’lı olmak oldukça avantaj yaratıyor.
BRÜT ÜCRET NE KADAR YÜKSEK İSE, EMEKLİ MAAŞI DA O KADAR YÜKSEK
Sosyal güvenlik uzmanları, her ne kadar son 3,5 yıl için uyarı verse de emeklilik girişinden emekli olana dek alınan brüt ücret, emekli maaşındaki en belirleyici faktör oluyor. Öyle ki, yaşam standardında herhangi bir değişim olmaması adına SGK, emekli maaşlarını brüt ücret üzerinden belirleyebiliyor. Bu nedenle alınan ek gelirlerden, var ise, ikinci işe kadar tüm kazanılan miktarları brüt olarak SGK’ya bildirmek gerekiyor.
EMEKLİLİK FORMU BELİRLEYİCİ OLABİLİYOR
Son 3,5 yılda ödenen sigorta priminden; yine son 3,5 yılda ödenen brüt ücrete kadar pek çok şey emekli maaşı kat sayısını etkilerken, herkesin gözden kaçırdığı bir etken ise, emeklilik formu oluyor. Evet, emekli olurken doldurulan dilekçe SGK nezdinde emekli maaşına etki ediyor. Evde bakıma muhtaç olan kişilerden bakmakla yükümlü olan kişilere kadar her şeyi detaylıca bildirmek, SGK’nın daha fazla maaş bağlamasını sağlayabiliyor.