Sosyal Güvenlik Kurumu, sigorta girişi olan milyonlarca vatandaşa 3 ana başlık altında belirlenmiş olan şartları sağlamaları durumunda emekli olma hakkı tanımaktadır. Yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi başlıkları altında, kendi özellerinde belirlenmiş olan emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan tüm vatandaşlar, ödeme planlarına, yaşlarına ve sigorta giriş tarihlerine göre hesaplanan tutarlarda emekli maaşı alırlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu, 3 ana başlık altında belirlemiş olduğu emekli olma şartlarını bazı durumlarda esnetebilmekte hatta ve hatta kişilere erken emekli olma hakkı sunabilmektedir. Bu hakkın hangi durumlarda ortaya çıktığını merak eden vatandaşlar, erken emekli olmanın yollarını araştırmaktalardır. Bu noktada devreye giren Sosyal Güvenlik Kurumu, yasal sınırlar çerçevesinde erken emekli olmanın formüllerini açıklamıştır.
Sigorta Girişi 1999 Yılından Önce Yapılmış Olanlar Dikkat!
Sosyal Güvenlik Kurumu 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olan emeklilik düzenlemelerinden ötürü vatandaşları hak kaybı yaşamamaları adına bazı yenilikler yapmıştır. Bu kapsamda sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve 30 Nisan 2008 tarihine kadar 3600 günlük prim ödemesi yapmış, 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olan herkes, erken emekli olabilmektedir.
Borçlanma ile Erken Emeklilik!
Sosyal Güvenlik Kurumu askerlik ve doğum başlıkları altında borçlanarak toplu prim ödemesi yapılabilmesini sağlamaktadır. Erkekler askerlik yaptıkları sürenin tamamını, kadınlar ise 3 çocuk için borçlanma yaparak erken emekli olabilmektelerdir. Borçlanmalar sonucunda kadınların 6 yıla kadar erken emekli olabilmeleri sağlanırken, erkeklere yıllık 180 güne kadar sigortalı olma süresi eklenebilmektedir.
Yıpranma Payı Erken Emekli Eder!
Basın mensupları, sağlık çalışanlar, madenciler, itfaiye çalışanları, termik santral çalışanları, Meclis çalışanları, asit fabrikası çalışanları ve daha pek çok meslek grubu, ağır şartlar altında çalıştıkları için yıpranma payından yararlanarak erken emekli olabilmektelerdir.