Emekli olmak için gün sayan vatandaşların dikkatine: SGK 8 bin 447 TL toplu para ödemesi yapacak! SGK ödemeleri

Emekli olmak, yoğun bir çalışma hayatı olan ve iş gücünü kaybetmiş ya da ilerleyen zamanlarda kaybedeceğinin bilincinde olan tüm vatandaşların, yaşlılık dönemlerine dair kurdukları hayallerin başında gelmektedir. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olma isteğinde olan vatandaşların yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi olmak üzere 3 şartın sağlanması gerektiğini bildirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan emekli olma şartlarını yerine getiren ve emekli maaşının hesaba geçmesi için geri sayıma başlayan vatandaşlar, ilgili maaş ödemelerini beklerken maddi olarak güç bir duruma düşebilmektedirler. Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu, hiçbir vatandaşın maddi güçsüzlük ile sınanmaması için yeni bir hizmet geliştirdiğini duyurarak, ilgili şartları sağlayan tüm vatandaşlara toplu para ödemesi yapacağını bildirmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Nakit Hizmeti!

Sosyal Güvenlik Kurumu yaş, sigortalı olma süresi ve prim ödemesi şartlarını yerine getiren her ülke vatandaşına, emekli olma hakkı tanımaktadır. Bu kapsamda emekli olmaya hak kazana vatandaşlar, ilgili evraklar aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu birimlerine müracaat etmektedirler.

Vatandaşların emeklilik müracaatları, kurumun çok yoğun olması ve emekli maaşlarının tek tek hesaplanıyor olması sebebi ile sanılandan çok daha uzun bir süreç sonunda sonuçlanabilmektedir. Bu süreç içerisinde vatandaşların maddi yönden mağdur olmalarını engellemek isteyen kurum, müracaat yapılmış olan tarihi emekliliğin başlangıcı olarak kabul ederek toplamda 8 bin 447 TL’ye kadar toplu para ödemesi yapmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Toplu Nakit Ödemesini Geri Alır Mı?

Vatandaşların emekli olmak için SGK’ya başvuru yaptıkları tarih, emekli olma tarihi olarak kabul edilmektedir. Müracaat tarihinden emeklilik maaşının yattığı tarihe kadar geçen sürede biriken maaş tutarı, ilk ay toplu bir şekilde vatandaşa ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların toplu ödeme alabilmeleri için o kadar uzun süre beklemesini ve dolayısı ile maddi yönden mağdur olmasını istemediği için henüz maaş ödemeleri yatmaya başlamadan toplu ödeme yapmaktadır.

Vatandaşlara ödenen toplu ödeme, ilgili toplu maaş ödemesinden düşük ise maaştan kesilir, eğer yüksek ise Sosyal Güvenlik Kurumu belirli vade seçenekleri içerisinde kesinti yaparak verdiği fazla parayı tahsil eder.

Sosyal Güvenlik Kurumu Toplu Nakit Ödemesi Hizmetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan toplu nakit ödeme hizmetine, SGK İl Müdürlükleri aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir.

Exit mobile version