Emekli olmak isteyenler dikkat! Erken emeklilik için yeni formül belli oldu

Erken emeklilik hayali kuranlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan borçlanma yöntemleri, emeklilik prim günlerini tamamlamak için yeni fırsatlar sunduğu belirtilerek doğum ve askerlik borçlanması gibi yöntemlerle emeklilik primlerini 100-150 bin TL arasında artırmak mümkün hale geleceği bildirildi.

Emeklilik prim günü eksik olanlar, SGK’ya hizmet borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayabildikleri belirtilerek en bilinen borçlanma yöntemleri arasında askerlik ve doğum borçlanmaları yer aldığı ve ayrıca, memurlar için aylıksız izin süreleri, doktora ve uzmanlık eğitim süreleri, avukatlık staj süreleri, grev ve lokavtta geçen süreler ile hekimlerin fahri asistanlık süreleri için de borçlanma yapılabidiği aktarıldı.

NASIL YAPILACAK?

Tüm bunlarla beraber SGK’ya yapılan hizmet borçlanmalarında prime esas kazanç tutarı kişilerin tercihlerine bağlı olarak belirlendiği ve bu tutar, brüt asgari ücret ile 7,5 katı arasında değişiyor ve prim tutarı, belirlenen kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplandığı paylaşıldı. Ayrıca  2024 yılı itibarıyla askerlik borçlanması için ödenmesi gereken prim tutarı, bir gün için en az 213,36 TL, en fazla ise 1.600,20 TL olarak belirlenmiş durumda olduğu ifade edilerek örneğin, 18 ay askerlik yapmış bir kişi bu süreyi borçlanmak istediğinde, en düşük kazanç üzerinden toplamda 115.214,40 TL ödeme yapmak zorunda kalacağı vurgulandı.

DOĞUM BORÇLANMASI

Konu ile ilgili olarak kadınlar, doğum sonrası 2 yaşına kadar olan süreyi borçlanabilecekleri belirtilerek üç çocuk sahibi olan biri, her çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 6 yıl borçlanma yapabileceği ve 2024 yılında bir çocuk için doğum borçlanması yapmanın maliyeti 153.619,20 TL’yi aştığı ifade edildi.

SGK’ya yapılan borçlanmalar, gelir vergisi matrahından indirilebilir. Askerlik ve doğum borçlanmaları da dahil tüm hizmet borçlanmalarında ödenen primler, gelir vergisi matrahından düşürülebilir. Bu vergi indirimi hakkından yararlanmak için borçlanmanın sigortalı olarak çalışırken yapılması gerekmektedir. Ödeme belgesinin işyerine teslim edilmesi durumunda, ödeme tutarının tamamı kazançtan düşürülür.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Bu doğrultuda beş yıl içinde vergi indiriminden yararlanmamış kişiler, vergi düzeltme talebi ile geçmişe dönük indirim hakkından faydalanabilecekleri ifade edilerek vergi düzeltme talebinde bulunabilmek için, borçlanma yapıldığı tarihte ve talep başvurusunda bulunulan tarihte sigortalı olarak çalışıyor olmak gerektiği ve vergi düzeltme talebi işyeri tarafından vergi dairesine bildirilerek emekli olduktan sonra beş yıl içinde çalışmaya başlayan kişiler de bu indirim hakkından yararlanabilecekleri paylaşıldı.

Exit mobile version