Ekonomi

Emekli promosyonları güncellendi! Cayma bedeli ödeyerek başka bankaya geçebilirsiniz

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren promosyon güncellemesi için geri sayım başladı. 28 Mart’ta hesaplara yatırılacak promosyonlar için özel bankalar da harekete geçti. Kamu bankalarının 8-12 bin TL arası güncellemeye gideceği promosyonlarda özel bankalar da bu rakamları aşmaya hazırlanıyor.

Emekli maaşı promosyonu nedir?

Emekli maaşı promosyonu, bankaların emekli müşterilerine maaşlarını kendi bankalarına taşımaları için sunduğu ek prim uygulamasıdır. Promosyon almak için üç yıllık taahhüt süresi dolmuş veya emekli maaşını yeni alacak kişiler başvuru yapabilir.

Güncellemede maaşı taşımak zorunda mıyım?

Emeklilerin anlaşma yaptığı bankalar, hükümetin açıkladığı promosyon güncellemesine katılmış ve tercih edilebilir bir promosyon miktarı belirlemişse aynı bankada kalınabilir. Güncellemede sunulan fırsatları uygun bulmayan emekliler, diğer bankalara maaşlarını taşıyabilirler.

Promosyon miktarı artırılabilir mi?

Kamu ve özel bankalar düzenledikleri kampanyalarla emekliler için avantaj yaratan fırsatlar sunuyorlar. Emekli maaşına göre belirlenen promosyon miktarları, müşterilerin banka kampanya tekliflerini detaylı karşılaştırılarak en avantajlı seçenek tercih edilerek artırılabilir. Bankalar promosyon miktarının yanı sıra; ayrıca uygun şartlarla kredi çekme imkânı, emekli maaşı yatmadan birkaç gün önce faizsiz para çekme gibi avantajlı tekliflerde bulunabiliyor.

Maaş taşımada ne kadar cayma bedeli öderim?

Üç yıl dolmadan emekli maaşının taşınmak istenmesi durumunda cayma bedeli ödemesi gündeme gelir. Bankalar, verdikleri promosyon tutarlarına göre belirlenen cayma bedelini emekliden alarak protokolü fesh ederler. Ne kadar promosyon alınıyorsa ödenmesi gereken cayma bedeli de ona göre belirlenir. Örneğin, üç yıl için 6 bin TL promosyon alan bir emekli, 1 yıl sistemde kaldıktan sonra geriye kalan iki yıllık taahhüt süresinden kaynaklanan cayma bedeli olarak bankaya 4 bin TL geri ödemek zorunda. Bankalar, emekli maaşı promosyonu bozulduğu için vatandaşa ödediği tüm promosyon miktarını talep edemez.

Özel bankalar da promosyonları artırıyor!

Kamu bankalarının promosyon güncellemesine özel bankalar da katılacak. Bankalar promosyon yarışında müşteri kaybetmemek için cazip faiz oranları, ödeme kolaylıkları, emekli kredisi gibi çeşitli avantajlar sunuyor. Müşterilerinin kamu bankalarına kaymasını önlemek isteyen özel bankalar, hem promosyon miktarını artırarak hem de uygun şartlarda kredi gibi vaatlerle protokollerini yenilemek için ilgili devlet kurumlarıyla temas trafiği içinde. Bazı bankalar, iktidarın kamu bankaları için açıkladığı 8-12 bin TL arası güncelleme rakamlarının üzerine çıkma kararı aldı.

Emekli maaşı nasıl taşınır?

Emekli maaşını üç yıl dolmadan taşımak isteyen vatandaşlar öncelikle kendilerine en uygun avantajlı bankayı tercih etmeli. Uygun banka seçildikten sonra e-Devlet üzerinden maaş taşıma işlemi başlatılabilir. E-Devlet’te giriş yapıp kurumlar listesinden SGK seçilir. Emekli Sandığı, 4A, 4B ve Bağ-Kur gibi hangi kurumdan maaş alınıyorsa o seçenek tıklanır. ‘Banka ve Adres Değişikliği’ sayfasına girilerek, sıralanan bankalardan hangisi tercih edilmişse o işaretlenir. İşlem kaydedilir ve maaş taşıma süreci tamamlanmış olur. Sistem talebi SGK’ya iletir. Gerekli onaylardan sonra sonuç birkaç gün içinde yine e-Devlet’teki ‘Emekli Aylık Bilgisi’ bölümünden öğrenilebilir. Taşıma işlemi ayrıca banka şubelerinden de gerçekleştirilebilir. Bunun için sadece nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmanız yeterli.

Emekli promosyon seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Promosyon miktarı: Farklı bankalar farklı promosyon miktarları sunmaktadır. En yüksek promosyonu sunan bankayı seçmek önemlidir.

Cayma bedeli: Üç yıl dolmadan bankadan ayrılmak istenirse cayma bedeli ödenmesi gerekir. Cayma bedelinin promosyon miktarından daha yüksek olmamasına dikkat edilmelidir.

Banka faiz oranları: Emekli kredisi gibi bankacılık ürünlerini kullanmayı düşünüyorsanız, bankanın faiz oranlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Banka şubesi ve ATM ağı: Bankanın şube ve ATM ağının geniş olması, bankacılık işlemlerini kolaylaştırır.

Ek avantajlar: Bazı bankalar promosyonlara ek olarak, ücretsiz havaleftesi, kredi kartı borcu transferi gibi ek avantajlar da sunmaktadır.