Emekli Promosyonları Zamlandı; Promosyonu Daha Önce Alan Emekliler Ortada Kaldı! Emekli Promosyonlarında Fark Alınabilir Mi? İşte Uzmanların Cevabı…

Temmuz ayında verilen zamların ardından bankalar da ödediği emekli promosyon tutarlarında güncellemeye gitti. Güncellemenin ardından emekli promosyonları 6 bin 250 TL’ye varan rakamlara ulaşırken, bundan sadece bir ay önce taahhüt yapan emekliler bu promosyon tutarlarından yararlanamadı. Bu hak kaybını gidermenin yolunu anlatan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram ve Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu örnekler ile emekli promosyonundan yararlanan vatandaşlara seslendi.

Emekli Promosyonlarında Taahhüdü Bozmadan Zamlı Miktardan Taahhüt Yapmak Mümkün Olmuyor

Konuya ilişkin vatandaşların merakını gidermek üzerine kamuoyuna önemli açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, yeni promosyon tutarlarından taahhüt yapabilmek için önceki taahhüdün bozulmasının zorunlu olduğunu kayda geçti. Bayram, konuyla ilişkin açıklamalarında; “Emekliler bir bankadan diğer bankaya maaş hesabını taşıdığında bir taahhüt sözleşmesi imzalıyor. Bankalar emeklilerle taahhüt sözleşmesi yaptığı için cezai şart yatırmak zorunda kalırlar. Aslında verdiği promosyonun bir kısmını geri alıyor bankalar. İptalinde kesinti veya tamamının geri alınması söz konusu. Burada emekliler taahhüt süresinin dolmasını bekleyebilir. Yeni bir sözleşme imkanı var ama promosyon alanlar eski promosyonu iade etmek zorunda kalabilirler anlaşma iptal olursa. Bunun için fahiş bir fiyat farkı varsa burada Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularak aradaki fahiş tutarın geri alınması sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Emekli Promosyonunda Taahhüt Bozulursa Promosyon Tutarı Yeniden Hesaplanıyor

Taahhüt bozulması halinde bankaların nasıl bir yol izlediğini açıklayan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Emekliler şu anda maaş aldıkları bankalara gidip eskiden sözleşme yaptıkları promosyon süresi dolmadan o sözleşmeyi bozabilir ve yeni değerler üzerinden kendisine promosyon bedeli ödenmesini isteyebilirler. Örneğin 3 yıllığına 1500 lira aldık. 2 yıl geçti, 1 yıl kala bozduk. Kaç ay kaldıysa geride o aylara tekabül eden promosyon ücretini iade ederek sözleşmeden dönebiliriz. Örnekleyecek olursak; 36 ay anlaşma karşılığı 1500 lira aldıysak. 24 ay geçtiyse geriye kalan 12 ay için 500 lira bedeli iade ederiz. Yeni promosyon tutarını bankalardan araştırıp dilediğiniz bankaya emekli aylığınızın taşınmasını isteyebiliriz. Mesela benden 490 lira aldılar, 4 bin lira yatırdılar” diyerek, konuya ilişkin kendisinden de örnek verdi.

Exit mobile version