Ekonomi

Emekli promosyonlarına zam yapmayan kamu bankalarından haber ver: her an 20 bin TL’ye kadar ödemeler gerçekleştirilebilir….

Son dönemlerde emeklilerin ek gelir olarak görmeye başladığı emekli promosyonların sürekli olarak zam gelmesi gündemlerden düşmez oldu. Paramedya isimli bir haber kuruluşu, bu zamlara dikkat çeken bir haber yapınca, herkesin ilgi odağı bir anda kamu bankalarına döndü.

PARAMEDYA’NIN HABERİ GÖZLERİ KAMU BANKALARINA ÇEVİRTTİ

Geçtiğimiz gün bir haber paylaşan Paramedya isimli haber kuruluşu, emekli promosyonları ile ilgili çarpıcı ifadeler kaleme aldı. Promosyonların enflasyona yenik düştüğünü öne süren Paramedya, “7 bin 500 lira çok büyük rakam gibi geliyor. Oysa Denizbank 2015 yılında 300 lira promosyon verdi. Enflasyon ile kıyasladığımızda bugün söz konusu promosyonun en az 15 bin lira olması gerek” hesaplamasıyla dikkat çekti. Ardından kamu bankalarının henüz zam yapmadığının altını çizen Paramedya, “Daha kamu bankaları ortaya çıkmadı. Bugün kamu bankaları normal kurum maaş ihalelerinde 3 yıl için 20 bin liraya kadar promosyon veriyorlar. Bugün özel bankalar 3 yıllığına 7 bin lira veriyor. Bu nedenle kamu bankaları tüm dengeleri değiştirebilir” ifadelerine haberinde yer verdi. Bu haberin ardından ise, gözler kamu bankalarına çevrildi.

KAMU BANKALARINDA ŞU AN İÇİN ZAM YOK

Kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank; SGK ile yaptığı anlaşma karşılığında emekli maaşı 1.499 TL’ye kadar olan emeklilere 500 TL, emekli maaşı 1.500 TL ila 2.500 TL arasında olan emeklilere 625 TL, emekli maaşı 2.500 TL ve üzerinde olan emeklilere ise, 750 TL promosyon veriyordu. Bankaların 7 bin 250 TL’ye varan promosyonlar vermeye başladığı ağustos ayında kamu bankaları, emeklilere henüz bir zam müjdesi vermedi.

ÖZEL BANKALAR ARASINDAKİ YARIŞ HIZ KAZANDI

Son zamanlarda özel bankalar arasında bir yarış haline gelmiş olan promosyonlarda Türkiye İş Bankası ile Türkiye Finansbank 5 bin TL’ye varan promosyonlar vermeye başlamışken; TEB, temmuz ayı itibariyle promosyon tutarını 5 bin 500 TL’ye çıkardı. Son zammı uygulamaya sokan ING Bank, QNB Finansbank ve Akbank ise, 7 bin TL’ye varan promosyon ödemeleri gerçekleştireceğini duyurdu. Özel bankalarda en yüksek promosyon ödemesi gerçekleştirmeye başlamış olan Garanti BBVA ile Yapı Kredi Bankası ise, maaşını taşıyan emeklilere 7 bin 250 TL’ye varan promosyon ödemesi gerçekleştireceğini açıkladı. Üstelik özel bankalar, otomatik fatura ödeme talimatına da ek promosyon ödemeleri gerçekleştirmeye başladı.