Ekonomi

Emekli promosyonlarında sıcak gelişme yaşandı; son maaş taşıma günü değişti! Nakitte 7.250 TL’ye varan emekli promosyonları için artık son gün…

31 Ağustos 2022 tarihinde emekli maaşı taşıma işlemini sonlandıracak olan bankalardan yeni bir açıklama geldi. Maaş taşıma işleminde ertelemeye giden bankalar, yeni son maaş taşıma işlemini 30 Eylül 2022 tarihi olarak belirledi. Bu güncellemenin ardından gözler bir kez daha emekli promosyonlarına çevrilmişken, promosyonların enflasyon altında kaldığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ve Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner’den arka arkaya açıklama geldi.

EMEKLİLERİN BİR ARADA HAREKET ETMESİ PROMOSYON TUTARINI ARTIRABİLİR

Son zamanların önemli tartışmalarından birini oluşturan emekli promosyonların enflasyona yenik düştüğü veya düşmediği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bazı kurumlarda 30-32 bin TL’ye çıkan promosyon görüşmelerinin olduğunu duyuyoruz. Bunun sebebi ne? 12 bin çalışanın olması. Burada 12 milyon emekli var. 12 milyon emekliyle bankaların karşısına çıkılırsa emeklilerin eline 10-15 bin TL belki daha fazla promosyon geçebilir” diyerek, emeklileri birlikte hareket etmeye davet etti.

EMEKLİLERİN PROMOSYONLARI ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in ardından sıcak tartışmalardan biri olan promosyon tutarlarına dahil olan isim ise, Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner oldu. Emekli promosyonlarının enflasyonun altında kaldığına dikkat çeken açıklamalarda bulunan Öner, “Kamu görevlileri için bankalara yatırılan parasal miktar büyük oranda artmasına rağmen geçmiş dönem itibariyle yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemeleri düşük kalmıştır. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalarda ödenen promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluştuğu gerçeği görülmeli, promosyon ödemelerinin kamu görevlilerinin emek ve ücretlerinden kaynaklanan bir hak olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullanarak, promosyon artışı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

EN YÜKSEK EMEKLİ PROMOSYONU 7 BİN 250 TL

Öte yandan eylül ayının girmesiyle birlikte maaş taşıma işlemini 30 Eylül 2022 tarihine kadar uzatan bankalardan en çok promosyon ödemesi gerçekleştirecek olan banka netleşti. Bu ay nakit promosyonda en yüksek tutarı ödeyen bankalar, 7 bin 250 TL’ye varan promosyonlar ile Yapı Kredi Bankası ve Garanti BBVA isimli özel bankalar oldu.