Ekonomi

Emekli ve memur ocak zammı için sıcak gelişme: vergi uzmanı konuştu; yıl sonu zam oranı ortaya çıktı! Ocak ayında…

Temmuz zammının ardından gelen ocak zammı için bekleyiş başladı. Temmuz ve ağustos ayı enflasyon verilerince tahminlere başlayan uzmanlardan ilk açıklama Vergi Uzmanı Muhammet Bayram’dan geldi. Muhammet Bayram, yıl sonu enflasyonu yaklaşık yüzde 15 civarında tahmin etsti.

SON İKİ AYLIK ENFLASYON EMEKLİLER İÇİN YÜZDE 3,86 ORANINDA ZAMMI GARANTİLENDİ

Son zam ile birlikte bu yılın iki zammını da almış olan emekli ve memurlar için eyni zam dönemi olan ocak ayı da yaklaştı. Ocak ayında bir kez daha zam alacak olan emekliler için geri sayım başlamışken, Türkiye İstatistik Kurumu, yani TÜİK, tarafından açıklanan temmuz ve ağustos ayı enflasyon verileri, yılın ikinci yarısının enflasyon rakamlarını ortaya koymaya başladı. Bu verilere göre, altı aylık enflasyonun ilk iki ayından emekliler ve memurlar yüzde 3,86 zam oranını garantilendi.

İLK AÇIKLAMA VERGİ UZMANI MUHAMMET BAYRAM’DAN GELDİ

Öte yandan son zamanlarda tartışılan konulardan biri olan emeklilere gelecek zamma ilişkin Milliyet Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, “Sene başından itibaren ocak ayında bir zam yapıldı. Ocaktaki zam bir önceki enflasyon farkıydı. Memur ve emeklilere yüzde 2,2-5 enflasyon farkı verildi. Yine aynı şekilde bu sene haziran sonu itibarıyla yeni bir zam daha yapıldı. İlk 6 ayın enflasyon farkıydı. Bizim 1 Ocak’ta göreceğimiz zamlar aslında 1 Temmuz itibarıyla ve 31 Aralık arası enflasyon farkı olacak. Her ayın gerçekleşen enflasyonu TÜİK verilerine göre aslında burada memur ve emeklilere yapılacak zam demektir. Hem OVP’de hem İstanbul Ticaret Odası’nın enflasyon araştırması tahmini verilerdir. OVP’de hükümet tahmini olarak enflasyonu açıklıyor. Şu an gıda enflasyonu yüzde 99’larda” diye konuştu.

VERGİ UZMANI MUHAMMET BAYRAM’DAN YÜZDE 15 ZAM TAHMİNİ

Açıklamalarının devamında yaklaşık bir zam, yani 6 aylık enflasyon tahmininde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, konuya ilişkin; “Şu anda temmuz ve ağustosun gerçekleşmiş enflasyon farkları yüzde 3.83’tür. Hem memurlar hem de emekliler için 2 aylık bir zam farkı var. Ama hala 4 aylık sürede enflasyonu tahmin etmek biraz zordur. Ancak yine güncel verilere göre 6 aylık enflasyonun sene sonu itibarıyla enerji fiyatlarındaki baz etkinin azalacağı ve enflasyonun da gerileyeceği göz önünde bulundurularak yılın ikinci 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 15’i geçmeyeceği yönündedir. Bu bir tahmindir ama gerçekleşen enflasyon şu anda temmuz ve ağustos ayları itibarıyla yüzde 3.86’dır. Diğer 4 aylık enflasyon açıklanınca net enflasyon farkı ortaya çıkacaktır” diyerek, zammın yüzde 15 civarında gerçekleşeceğini belirtmiş oldu.