Editörün SeçtikleriEkonomi

Emekli ve memurun yeni zam oranı kısmen belli oldu! Oranlar açıklandı: İşte yeni maaş zam oranı

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminindeki güncelleme, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını da etkilediği ifade edilerek Ağustos ayında yapılan değişiklikler, maaş artışlarının beklentiler doğrultusunda yeniden hesaplanmasını gerektirdiği ve yeni enflasyon tahmini ile maaş zammında yaşanan değişiklikler ve detayları paylaşıldı.

BEKLENTİ ARTIŞI BELLİ OLDU

Merkez Bankası’nın ağustos ayı itibarıyla gerçekleştirdiği Piyasa Katılımcıları Anketi, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 43,31 olarak güncellediği ifade edilerek önceki tahmin yüzde 38 iken, yapılan revizyon ile bu oran 5 puan artış gösterdiği aktarıldı. Bununla beraber önceki hesaplamalara göre, memur ve emekli maaşlarına ocak ayında yapılacak zam oranı yüzde 10,65 olarak belirlendiği hatırlanıyor ve güncellenmiş enflasyon tahmini doğrultusunda bu oran yüzde 14,89’a çıkarıldığı bildirildi. Tüm bunlarla beraber Sabah gazetesinde yer alan habere göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de benzer şekilde enflasyon artışına dayalı bir zam yapılması beklendiği bildirildi.

ZAM O TARİHTE AÇIKLANACAK

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarının kesinleşmesi, 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyon verilerine bağlı olacağı ifade edilerek bu tarihte açıklanacak son 6 aylık enflasyon oranı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışlarını belirleyeceği vurgulandı. Ayrıca, refah payı ve taban maaş artışları gibi ek düzenlemeler de bu tarihte netlik kazanacağı aktarıldı.

Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 24,73 oranındaki zamla birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Memur emeklileri ise yüzde 19,31 oranında bir zam almıştı. Ocak ayında yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte bu oranların da tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor.