Ekonomi

Emekliler 5 Temmuz’u bekliyor: Hesaplara daha fazla para yatacak!

Milyonlarca emekli 5 Temmuz tarihini bekliyor. 5 Temmuz tarihinde emekliler ikinci kez maaşlarına zam alacaklar. Emeklilerin alacağı zammın oranı ise 5 Temmuz tarihinde kesinleşecek. Ancak yapılan son hesaplamalara göre SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.66’ya ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de emekli vatandaşlar Ocak ve Temmuz ayı olmak üzere yılda 2 kez maaşlarına zam alıyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 8.36 zam yapılmıştı.

Temmuz ayında ise emeklilere ne kadar zam yapılacağına dair hesaplamalar ortaya çıkmaya başladı. Merkez Bankası Mayıs ayı beklenti anketine göre, Mayıs ayı için yüzde 1.27, Haziran için yüzde 0.82 olarak enflasyon bekleniyor. Sabah’ın haberine göre; bu tahmin gerçekleşirse, ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.66’ya çıkacak.

Emekli maaşları ne kadar olacak?

Öte yandan Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için enflasyon yüzde 5.45 olarak gerçekleşti. Buna göre, en düşük maaş esnaf emeklisinde 2.155 liraya, 2000’den önce emekli olan SSK’lılarda 2.551 liraya yükselecek. Bu ödemeye Merkez Bankası beklenti zammı eklenince ise en düşük maaş esnaf emeklisinde 2.201 liraya, 2000’den önce emekli olan SSK’lılarda ise 2.605 liraya kadar yükselebilecek.