Gündem

Emekliler dikkat! 25 bin TL ödeme yapılacak

EYT’li vatandaşlara duyuru yapıldı. 30 Mart’tan itibaren emekli maaşını almayan vatandaşlara Kurban Bayramı öncesi 25 bin TL ödeme yapılacağını duyurdu. Çok sayıda EYT’li Nisan, Mayıs ve Haziran maaşını almazken EYT’lilere duyuru yapıldı.

Bunun için henüz işlemleri devam eden EYT’liler şu adımlara dikkat etmeliler:

Bağ-Kur borcunuz var mı?

Eğer daha önceden ödenmemiş bir Bağ-Kur borcunuz bulunuyorsa emeklilik iylemleriniz durduruluyor. Bu borcu ödediğinizde başlıyor. Borcunuz olup olmadığını e-devletten öğrenebilirsiniz. Eğer borcunuz varsa şu anda yürürlükteki yapılandırmadan yararlanarak faizlerini sildirip kolayca ödeyebilirsiniz.

Bağ-Kur tesciliniz var mı?

Daha önce yapılmış bir Bağ-Kur tesciliniz yani Bağ-Kur çalışmanız var ise bunu e-devletten kontrol edin. 4B tescil kaydı bölümüne girerek kolayca bulabilirsiniz. Eğer varsa bu tescilin olduğu SGK müdürlüğü ile bir yazışma yapılıyor ve bu da süreci uzatıyor.

Başka bir SGK müdürlüğünde dosya var mı?

Başvurduğunuz SGK müdürlüğünün dışında başka bir bölgede çalışmanız var ise orada da bir dosyanız olabilir ve bu dosyaların birleştirilmesi gerekebilir. Bu da süreci uzatır.

GSS borcu var mı? (Bağ-Kur)

Genel Sağlık Sigortası borcu olan Bağ-Kur’luların da emeklilik işlemleri yapılamıyor. Bu yüzden e-/devletten borcunuzu kontrol edip ödemeniz gerekecektir. Yapılandırma yasasından faydalanabilirsiniz.

Hizmet birleştirmesi yapıldı mı?

Farklı kurumlarda (SSK, Bağ-Kur Emekli Sandığı) çalışmaları olan EYT’lilerin bu hizmetlerini birleştirmesi gerekebilir. Bu işlemleri de takip etmeniz gerekir. Eğer hizmet birleştirilmesi yapılması gerekiyorsa bu durum da süreci uzatacaktır.

Eksik prim ya da yıl var mı?

EYT’nin şartları 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmak ve işe girişe göre 5000-5975 gün prime sahip olmak. Ayrıca erkekler için işe giriş tarihinden itibaren 25 yılın da geçmesi gerekiyor. Bu şartların tamamının gerçekleşmesi lazım.