Editörün SeçtikleriEkonomi

Emeklilere bir kerelik intibak düzenlemesi! 5 bin 233 TL zam duyurusu

Milyonlarca emekli, gelecek hafta yapılacak açıklamayla duyurulacak zam oranını merakla beklerken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğinde yürütülen çalışmalar, ‘en düşük emekli maaşı’ uygulamasına son vermeye hazırlandığı ifade edildi. Bu kapsamda yeni ekonomi yönetimi, kök aylıklar ile taban aylık tutarını eşitleyerek tüm emeklilere 5 bin 233 TL zam yapılmasının da planlandığı ifade edildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YENİDEN AYARLANACAK

Konu ile ilgili olarak emeklilere yapılacak zammın ne olacağı konusu Ankara kulislerinde farklı senaryolarla tartışılmaya devam ettiği belirtilerek geçtiğimiz yıl yapılan benzer düzenlemelerde olduğu gibi, bu yıl da emeklilerin yalnızca kök aylıklarına zam yapılacağı belirtilse de, tepkilerin ardından geri adım atıldığı da bildirildi. Gelecek hafta en düşük emekli maaşını belirlemek üzere toplanılacağı da duyuruldu.

MAAŞLAR 12 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR

AK Parti’ye yakın gazeteciler, yeni en düşük emekli maaşının 12 bin lira olacağı ifade edilerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, emekli sorununa köklü bir çözüm getirmek için çalışmalara devam ettiği aktarıldı. Bu noktada  2018 yılında getirilen yasal düzenlemeyle emekliler, 5510 Sayılı Kanun’un Ek 19. Maddesi kapsamında kök maaşları belirlenen tutarın altında kalmaları halinde her ay ek ödeme almakta olduğu hatırlanırken bu durumun emekliler arasındaki prim farkını ortadan kaldırdığı ve adaletsizliğe yol açtığı da öne çıktı.

Yeni ekonomi ekibi, bu sistemi değiştirmek için harekete geçti. Emekliler için daha adaletli bir sistem arayışında olan ekip, aynı zamanda emeklilerin hayatlarını sürdürebilecekleri bir alt sınır belirlemeyi hedefliyor.

BİR DEFALIK DÜZENLEME

Bu doğrultuda, halihazırda 6 bin 767 lira olan en düşük emekli maaşı, yapılması planlanan yeni düzenlemeyle doğrudan 12 bin liraya yükseltileceği iddia edilirken yapılacak 5 bin 233 TL’lik zam, emeklilerin kök maaşlarına da yansıtılacağı ve bu düzenlemeyle birlikte emekliler için bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak düzenlemenin ardından ‘en düşük emekli maaşı’ uygulamasına son verilebileceği duyuruldu.