Emeklilere ikramiye ne zaman verilecek? Kimler ikramiye alacak?

Son Kabine Toplantısı’nda heyecanla beklenen emekli maaşlarında artış ve ikramiye konusu netlik kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarında artış olmayacağını ama emeklilere bir kereye mahsus 5 bin lira ikramiye verileceğini duyurdu. Peki, bu ikramiye ne zaman verilecek? Kimler yararlanacak? Detaylar haberimizde…

Milyonlarca emekli maaş düzenlemesine ilişkin gelişmeleri takip ediyor. Emekli maaşı gündemiyle toplanan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5 bin lira ödeneceğini açıkladı. Ancak toplantıdan çıkan ‘ikramiye kararı’ milyonlarca emekli için hüsran oldu. Peki, emekli maaşına zam ne zaman yapılacak, dul ve yetim maaşı alanlar yararlanabilecek mi?

Milyonlarca emeklinin nefesini tutarak beklediği Kabine toplantısından zam değil ikramiye kararı çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekliye 5 bin lira ikramiye verileceğini duyurdu. Fakat ikramiye çalışan emekliye de verilmeyecek.

Erdoğan emekli maaşına zam için ise yılbaşını işaret ederek “Yılbaşında emeklilerimizin durumunu yeniden gözden geçireceğiz” dedi.

İkramiye ne zaman hesaplara yatacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5 bin lira ödeme yapılacağını söyledi. Çalışan emekliler bu ödemeden yararlanamayacak. 12 milyondan fazla emekliyi ilgilendiren ödeme kasım ayının ilk yarısında hesaplara geçecek.

Peki, 5 bin TL ödemeden çalışan emekliler faydalanacak mı, emeklilere 5 bin lira ödeme ne zaman verilecek, dul ve yetim maaşı alanlar emekli ikramiyesinden faydalanacak mı? Halk Tv’nin aktardığına göre, SGK Uzmanı Dilek Ete soruları yanıtladı:

Kim ikramiyeden yararlanamayacak?

Emekli aylığı alıp sigortalı olarak çalışanlar, ikramiyenin dışında tutuldu. Diğer emeklilere, kasım ayı içinde ikramiye ödenecek. 12.2 milyon emekliye ödeme yapılacak.

Emekli aylığı alıp kendi işyeri olanlar, küçük esnaf ve şirket ortakları da ikramiye alamayacak.

Dul ve yetimler ne kadar alacak?

Emekli olup kendi aylığı olanlar çalışmıyorlarsa 5 bin lira ikramiye alacak. Bu kişiler, dul veya yetim aylığı alıyorsa, sadece kendi aylığından 5 bin lira ikramiye alabilecek.

Sadece dul aylığı alanlar, eğer çalışmıyorlarsa 5 bin liranın yüzde 75’i kadar 3 bin 750 lira ikramiye alacak.

Sadece yetim aylığı alan kişiler, çalışmıyorlarsa 5 bin liranın yüzde 25’i kadar bin 250 TL ikramiye alacak.

Birden fazla emekli aylığı alanlarda durum ne?

İkramiye, sadece tek aylık için ödenecek. Birden fazla aylık alana, ikramiyeden en yüksek pay alacağı aylık üzerinden ödeme yapılacak.

İkramiyenin, henüz genelgesi yayımlanmadı. Ayrıntılar bilinmiyor. Bir tarih belirlenecek. Ben, 1 Ekim’den geçerli olacağını düşünüyorum.

Genelgede belirtilen tarih esas alınacaktır. O tarihten önce çalıştığı kurumlardan istifa etmiş olanlara ikramiye söz konusu olacaktır.

 

Exit mobile version