Emeklilere maaş zammı bekleyenlere kötü haber az önce geldi! 2022 en düşük emekli maaşı ve asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca SGK ve BAĞKUR emeklisi, asgari ücretli 2022 yılı ocak ayında maaş zammının ne kadar olacağını merak ediyor lakin az önce gelen kötü habere göre merak etmelerine gerek kalmadı. Zira emekli maaşı ve asgari ücret zam oranları TÜİK’in açıkladığı enflasyon değerlerine göre olacak ki, ilk 6 ay için verilecek olan maaş zammı yok denilecek kadar az. Ama en düşük emekli maaşı zammı ile ilgili bir iyi birde kötü haberimiz var.. Peki, 2022 yılı ilk 6 ay için en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı belli oldu mu? İşte detaylar…

AK Parti iktidarı her yıl olduğu gibi çarşı pazarda ki gerçek enflasyona göre değil, TÜİK’in tahmini enflasyon değerlerine göre emekli ve asgari ücret zam oranlarını belirliyor. Şu anda TÜİK’in yıllık enflasyon değeri 19 bandında ama tahmini enflasyon değeri yüzde 18,4. Bu hesaba göre 6 aylık enflasyon verisi 9.17 oranında olacak. Ama kötü haberi henüz vermedik zira önce 2022’de emekli maaşı ve asgari ücretin ne kadar olacağını söyleyelim sonra kötü haberi verelim;

TÜİK’in bu tahmini enflasyon oranına göre asgari ücret ve emekli maaşı belirlenecek. Buna göre resmi rakamlara göre 2022 Ocak ayı emekli maaşı zam oranı 9,7 ama iktidar bu oranın üzerinde bir zam oranı verecek. Ayrıyeten vereceği iyileştirme zammı ile birlikte 2022 Ocak ayında en düşük emekli maaşı 2000 TL’ye çıkacak. Diğer SGK ve Bağ-Kur emekliler için ise, TÜİK’in belirlediği enflasyon oranından biraz yukarıya çıkarak yüzde 12 verecek ve ayrıyeten 200 TL iyileştirme parası verecek. 2022 asgari ücret zammı ise şu şekilde olacağı belirtiliyor.

2022 asgari ücret iki türlü zamlanacak. Birinci, iktidarın belirlediği zam, diğeri vergi indirimi ile vereceği zam. DİSK 2022 asgari ücret için 5400 TL ve ayrıyeten 1000 TL iyileştirme ve vergiden tam muaflık talep etti. Hükümet ise, asgari ücreti 3800 TL’ye çıkaracak. Bunun 3400 TL’sine kadar şirketler karşılayacak, 400 TL’sini ise vergiden indirim yaparak sağlayacak. Böylelikle asgari ücret 2022 yılı Ocak ayında 3800 TL olacak. Bu zam oranları memnun etmediyse bile hiç yoktan iyidir diyebilirsiniz ama gerçekler öyle değil..

Bu habere kötü haber dedik zira kötü olan sadece verilen zam oranları değil. Asıl kötü haber, iktidarın bu paraları Merkez Bankasında karşılıksız olarak bastığı paralarla ödeyecek olması. Evet, yanlış duymadınız, iktidar kasada para kalmayınca yaklaşık 2 haftadır Merkez Bankası’nda para basıyor. Zaten dövizde ki yükselişi hızlandıran konulardan bir tanesi bu… Yani, 2022’de bir asgari ücretli 10 bin TL’de alsa, en düşük emekli maaşı 8 bin TL’de olsa, bir memur ve BAĞKUR emekli maaşı 20 bin TL’de olsa, gelen zamlarla birlikte alım gücünüz, şikayet ettiğiniz bugünden çok daha kötü olacak.

Exit mobile version