Emeklilik hakkı bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşların dikkatine: TC kimlik numaranızı bildirine maaş bağlanacak!

Emekli maaşı, çalışma hayatı bulunan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu sigortalı olma süresi, prim ödemesi ve yaş şartlarını sağlayan tüm vatandaşlara tanınan bir haktır. Bu hak ile birlikte vatandaşlar yaşlılık dönemlerini, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenene emekli maaşı ile bir nevi garanti altına almış olur. Ancak bu şartların herhangi birinin sağlanmaması durumunda, emekli maaşı almak mümkün değildir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilik hakkı bulunmayan ve kendi bakımını üstlenecek bir gelir ile işgücüne sahip olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar için bir sosyal yardım modeli geliştirmiştir. 2022 yılının gelmesi ile birlikte güncel ücreti hesaplanan yaşlılık aylığı, vatandaşlara ulaştırılmaya devam etmektedir.

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Yaşlılık aylığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan sosyal yardım modellerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yardım modeli işgücünü kaybetmiş, sigortalılık hakkı bulunmayan ve kendi bakımını sağlayacak gelire sahip olmayan 65 yaş üstü vatandaşları kapsamaktadır.

Asgari ücrete gelen zam oranına ve 2021 yılının enflasyon verilerine bağlı olarak güncellenen yaşlılık aylığı, 2022 yılı itibari ile 1.084,55 TL olarak ödenmektedir.

Yaşlılık Aylığını Kimler Alabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan yaşlılık aylığı hizmeti, hane içi kişi başına düşen aylık ortalama geliri bin 417 TL’den düşük olan kişilere sunulmaktadır. 65 yaş altında olan ve sosyal güvencesi olmayan bütün ihtiyaç sahipleri hizmete başvuruda bulunabilmektedir.

Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan yaşlılık aylığı hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların, Sosyal Hizmet Müdürlükleri veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuruların kimlik kartı ile birlikte, şahsen yapılması önemlidir.

Exit mobile version