Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenleme yapıldı. Milyonları güldüren EYT düzenlemesi sonrasında birçok vatandaş bu düzenden yararlandı. Öte yandan kademeli emeklilik gündeme gelirken 1999-2000 sonrası için açıklama yapıldı. “3600-4500 gün primle kısmi emeklilik ne olacak?” soruları yanıt buldu. İşte detaylar
EV KADININA FİİLİ HİZMET ZAMMI
Bilindiği gibi bazı mesleklerde Fiili Hizmet zammı denilen yıpranma hakkı bulunuyor. Bu sayede bu meslek sahiplerinin çalışmalarına prim gün sayısı ekleniyor ve eklenen prim güan sayısına göre de yaş şartı geriye çekiliyor.
AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev kadınları ve anneler için getirilecek sistem biraz buna benziyor. Anneler çocuk sayısına göre aynen yıpranma uygulamasında olduğu gibi çalıştıkları primlere yapılan ilave nispetinde yaş şartını geri çekebilecek.
Yine ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmının ödenecek olması ve burada da kısmi emeklilik şartlarının esnetilmesi söz konusu olacak.
Bunlar aslında emeklilik sistemine getirilecek yenilikler olarak karşımızda duruyor ve bir reformun da ipuçlarını veriyor.
EYT’DE MAAŞLAR ÖDENİYOR
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili başvuru ve emeklilik işlemleri süreci devam ediyor.
Yaklaşık 1.6 milyon EYT’li Mart ve Nisan aylarında emeklilik için başvururken, Mart ayında başvuru yapıp işlemleri tamamlananlar nisan ayında hem maaş farklarını hem de ikramiyelerle birlikte maaşlarını erken olarak aldılar.
Bu arada Mart ayında başvuran tüm EYT’liler için maaş hesabı 1 Nisan’dan itibaren yapılmaya başladı. Bu yüzden işlemler ne zaman biterse bitsin tüm hesaplar 1 Nisan’dan itibaren yapılıp toplu para ödenecek.
SIRA EYT SONRASINDA
EYT yasası ile bir yandan yaş şartı olmadan milyonlarca vatandaş emekli olurken bu yasayı küçük zaman dilimiyle kaçıranlar da bulunuyor. Örneğin 9 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olmuş birisi bir gün önce sigortalı olan bir EYT’liye göre 17 yıl daha geç emekli oluyor.
9 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşında ve 7 bin gün primle emekli olabiliyor. 2008 sonrasında ise prim gün sayısı 7200’e erkeklerde yaş şartı ise 61’e çıkıyor.
.