Emeklilikte Maaş Yükseltme Formülleri Tek Tek Açıklandı; Deneyenler Pişman Olmuyor! 4A, 4B, 4C Herkesin İşine Yarıyor…

Emeklilik için prim, yaş ve çalışma yılı şartlarını yerine getiren vatandaşların bir diğer merakı ise, ne kadar maaş alacağı oluyor. Emeklilik hakkına ilişkin düzenlemeleri gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aynı zamanda kimin ne kadar maaş alacağını da belirliyor. Elbette, belirli kriterler doğrultusunda… Bu kriterlere ilişkin çalışmalar gerçekleştiren uzmanlar ise, bazı yöntemler ile maaşın yükselebileceğini saptamış bulunuyor.

Kişinin Kazancı Emekli Maaşı Üzerinde Belirleyici Faktör

Aslında sigorta priminden çalışma yılına kadar pek çok faktör, emekli maaşı üzerinde etkili oluyor. Ancak emekli maaşında en çok belirleyici olan faktör kişinin günlük ve aylık olarak kazandığı miktar yani brüt ücreti olarak tanımlanıyor. Brüt ücreti belirleyen ise, sadece alınan maaş olmuyor. Maaşa ek olarak alınan sosyal hak ödemeleri de brüt ücret içerisine ekleniyor. Yani, brüt ücrete dahil olan ödemelerin tamamının bordroya yansıtılıp yansıtılmadığı büyük önem taşıyor. Aynı şekilde ek iş yapılması halinde bunun da mutlaka sigortalı halinde yapılması gerekiyor. Zira uzmanlar, ek işlerin prim ve maaşının yansıtılmasının emekli maaşını artırmada önemli rol oynadığını

Katsayı Sigorta Giriş Tarihinden Etkileniyor

Sigorta giriş tarihi ne zaman ve hangi şartlarda emekli olunacağı gibi ne kadar maaş alınacağı konusunda da belirleyici oluyor. Zira sigorta giriş tarihinde geçerli olan katsayı ile üzerinden kişinin emekli maaşı hesaplanıyor. Emekli maaşının yükseltilmesinde sigorta giriş tarihi kadar önemli olan bir diğer faktör ise, son 3,5 yıllık sigorta süresi oluyor. Çünkü son yasaya göre, SSK’lı yani 4A hizmet dökümüne tabi olarak çalışmak; Bağ-Kurlu yani 4B hizmet dökümüne tabi olarak çalışmaktan daha çok maaş kazandırıyor. Dolayısıyla kişilerin olabiliyorsa son 3,5 yıllık zaman diliminde 4A hizmet dökümüne tabi olarak çalışması önem taşıyor. Öte yandan emekli dilekçesinde yer alan sorulara verilen cevaplar da maaşı artırıyor. Çünkü, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısından hanenin kişi başı düşen gelirine kadar SGK’dan alınacak ek ödemeleri etkiliyor.

Exit mobile version