Ekonomi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar! EYT’de Çalışanları Sevindirecek Yeni Gelişme!

1999 yılı ve öncesinde sigortalı olan, çalışma prim gününü dolduran ancak yaş engeline takılan milyonlarca çalışan EYT için gün sayıyor. Bakan Bilgin ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu EYT için çok önemli açıklamalarda bulundu. EYT TBMM gündemine geldi mi? EYT ne zaman yasaya bağlanacak? İşte milyonlarca çalışanın merakla beklediği EYT’ye ilişkin yeni detaylar…

2022 Yılı İçinde Gelecek!

Emekli olmak için yaş engeline takılan yüzlerce çalışan için önemli açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu EYT için yaptığı açıklamada EYT için 2022 yılını işaret ederek “2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız.” ifadelerinde bulunmuştu.

Ayrıca Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin, aşama aşama çözdüklerini belirterek şu açıklamayı yaptı;

“Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3’cüsü yaş… Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Türkiye’de bu rakam 2’nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel… Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.”

EYT için Almanya, Finlandiya gibi önemli ülkelerin sistemleri baz alınabilir iddiası bulunuyor. Masada EYT için birçok formül yer alırken, kapsam ve şartların belirlenmesi planlanıyor. 5 aşamanın da çözüme kavuşması için çalışmalar yürütülürken, Bakanlar 2022 yılını işaret ediyor. Ancak henüz kesin bir tarih verilmiyor. Gözler EYT için meclisten gelecek karara çevrildi.