Ekonomi

Emekliye ek zam onayı Meclis’ten geçti: En düşük maaş 10 bin TL

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü, emeklilere ek zam getiriyor. Kabullenilen 5. madde ile en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

Teklifin içeriğine göre, kısa çalışma nedenlerine “genel salgın” durumu da ekleniyor. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

Ayrıca, kısa çalışma ödeneği alabilmek için sigortalının son 120 gün içinde hizmet akdine tabi çalışması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemesi gerekecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde ödenecek ve ödeme tarihini belirleme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na verilecek. Bu ödeme süresi, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki işsizlik ödemelerine hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

İşveren asgari ücret desteği 700 TL

Yine teklifle, işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmeye yönelik 2016’dan beri uygulanan asgari ücret desteği 2024’te aylık 700 liraya çıkarılacak. Bu, asgari ücret desteğinin 500 liradan 700 liraya yükseltilmesi anlamına geliyor.

Ayrıca, teşviklerle kadın, genç ve belirli mesleki belgelere sahip işsizlerin istihdamını desteklemeyi amaçlayan uygulama 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek ve Cumhurbaşkanına 2026’ya kadar uzatma yetkisi verilecek.

MHP ve İYİ Parti’nin de desteklediği teklif, emeklilere yönelik iyileştirmeleri içeriyor ve emeklilerin aylıklarındaki artış oranını yüzde 49,25’e çıkarıyor.