Emekliye ‘tek oran’ zammı! Maaş tablosu baştan sona değişti

Emekli maaşlarındaki tek oranlı zam uygulaması hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Maaş tablosundaki değişiklikler, emeklilerin Ocak 2024’te alacakları zammı belirleyecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasındaki ayrımın kaldırılması, refah payının eklenmesi gibi faktörlerle birlikte en düşük emekli aylığı üzerinde de değişiklikler gündeme geliyor.

Yılın ikinci yarısına ait 4 aylık enflasyon verilerine dayanarak yapılan tahminlere göre, Ocak 2024’te emekli maaşlarına uygulanacak zam oranı belirlenecek. Orta Vadeli Program’a göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 65 olması beklenirken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için tahmini zam oranı yüzde 30,76 olarak hesaplandı. Merkez Bankası’nın anketine göre ise bu oran yüzde 39,62 ile yüzde 40,87 arasında olabilir.

Yüzde 50’yi geçebilir

Ayrıca, memur emekli maaşı zammının, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte artması öngörülüyor. Emekli Sandığı emekli aylığı için tahminler sırasıyla yüzde 49,46, yüzde 51,47 ve yüzde 52,83’ü gösteriyor.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,19

Finansal Kurumlar Birliği’nin Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi’nde katılımcıların 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,19 olarak belirlendi. Bu beklentiye göre, Ocak 2024’te gerçekleşecek enflasyon oranı yüzde 39,59 olabilir.

En düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükselecek

Zam oranı belirlendikten sonra, refah payının eklenmesiyle emeklilere ödenecek tutar daha da artacak. Ancak, halihazırda 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı düzeyinin artırılması da gündemde. Bu konuda en az 10 bin lira seviyesinin konuşulduğu belirtiliyor.

Memur emeklisi en düşük 14,762 lira alacak

Ayrıca, memur maaş katsayısındaki artışın memur emeklilerine yansımasıyla en düşük memur emeklisi aylığı da artacak. Eğer Ocak zammı yüzde 49,46 olursa en düşük memur emeklisi aylığı 9 bin 877 liradan 14 bin 762 liraya ulaşabilir.

3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verileri bekleniyor

SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ise memur emeklisi aylığındaki beklenen artışla eşitlenmesi üzerine değerlendiriliyor. Kesin karar, 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte netleşecek. Refah payı eklenmesi içinse yasal düzenleme gerekecek.

 

Exit mobile version