Emlak sektöründe, büyük gerileme! Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, ipotekli evleri tercih etmeye başladılar! 2022 ev satışlar

Geride bıraktığımız yılın kasım ayından itibaren yükselişe geçen dolar kuru, aralık ayının ortası itibari ile 18 TL seviyesine kadar yükselmişti. Dolar kurunun ani yükselişini takip eden euro kur 20 TL seviyesini, gram altın ise 1.082 TL seviyesini görmüştü. 20 Aralık tarihinde piyasalara yapılan müdahaleler ve kabine toplantısında alınan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlar kararı sonucunda ekonomi piyasalarında ani bir düşüş gözlenmiş olsa da piyasaların yükseldiği zamanlarda, hizmet sektörlerine yansıyan yüksek oranlı zamlar geri alınmadı.

Yeni dönemin başlaması ile birlikte dalgalı hareketlerine devam eden döviz kurları ve altın piyasaları, yüksek oranlarda zam alan emlak satış fiyatlarının aynı yükseklikte seyretmesine sebep oldu. Kendi evinin sahibi olmak isteyen vatandaşlar, artan konut fiyatları karşısında alternatif çözümler geliştirmeye başladılar. Son dönemde emlak sektöründe yapılan araştırmalara göre vatandaşların, ipotekli ev satışı gerçekleştirme oranlarının oldukça yükseldiğini gözler önüne serdi.

İpotekli Ev Satışları Arttı!

2021 yılının sonlarında ortaya çıkan olumsuz ekonomik gelişmeler, özellikle emlak sektöründe fiyatlarında yüzde yüzün üzerinde artmasına sebep olmuştu. Yeni dönem ile birlikte bir nebze de olsa kontrol altına alınan döviz kurları ve altın piyasasından sonra konut fiyatlarında indirim yapılmasını bekleyen vatandaşlar, umduklarını bulamadılar.

Kendi evinin sahibi olmak için yeni yapılmış bina kriterlerini değiştirmek zorunda kalan vatandaşlar, çareyi ipotekli evlerde buldular. Bankalar ya da diğer kurumlar aracılığı ile haczedilmiş olan evlerin satışa çıkmasını fırsat bilen vatandaşlar, birikimlerini bu tip evler aracılığı ile değerlendirdiler. Emlak sektörü ile ilgili yapılan araştırmalara göre bu ay ki ipotekli ev satış oranının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 69,4 oranında artış gösterdi.

7 Ayda İlk Kez Geriledi!

Emlak sektörü ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre ocak ayı konut satışı, Haziran 2021 tarihinden beri ilk kez 100 binin altına geriledi. Bu ay gerçekleştirilen konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre artmış olsa da son 7 aylık süreçte konut satışlarının ilk kez 100 binin altına düşmesi, emlak sektörünün çöküşe geçmesi şeklinde yorumlandı.

Yabancılara Konut Satışı Arttı!

Emlak sektöründe yürütülen aynı çalışmaya göre açıklanan veriler sonucunda, bu ay içerisinde yabancı uyruklu vatandaşlar tarafından satın alınan konut sayısının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 56,5 oranında arttığı kaydedildi.

Exit mobile version