Emniyet genelge yayımladı: Görüntü ve ses kaydetmek yasaklandı!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile toplumsal olaylarda polislerin görüntü ve seslerinin kaydedilmesinin yasaklandığı bildirildi. Yasağa gerekçe olarak, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellemesi gösterildi. İşte tartışma yaratan genelgeye ilişkin detaylar.

Türkiye’de akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması ile beraber, toplumsal olaylarda çekilen görüntüler ve ses kayıtları internet ortamında hızlıca yayılıyor. Ancak konu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) flaş bir genelge yayımladı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi tarafından paylaşılan genelgeye göre, eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklandı.

Ses ve görüntü almanın polisin görevini yapmasını engellediği belirtilen genelgede kayıtların sosyal medyada paylaşılmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği öne sürüldü.

Kayıt yapan hakkında adli işlem başlatılacak

Dağıtım yerlerine gönderilen Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadeleri kullanıldı.

Exit mobile version