Emsal niteliğinde karar: SGK’nın kestiği emekli maaşı geri ödenebilecek!

Anayasa Mahkemesi (AYM) kesilen sgk emekliliği ile ilgili göçmenleri sevindirecek emsal niteliğinde bir karar verdi. TBMM’ye da giden karar ile ilgili olarak, Türk vatandaşlığa alınmadan önceki yurtdışında geçen hizmet sürelerini de borçlanarak, emekli olabilmelerini sağlayabileceği ifade edildi. Ayrıca kesilen emekli aylıkları yeniden bağlanabilecek.

Almanya’da çalışan ve sonradan Türk vatandaşı olan Bedrettin Morina’nın davası AYM tarafından emsal niteliğinde bir karar imza atılmasına sebep oldu. Hürriyet’en Oya Armurçu’nun haberine göre, Morina yurt dışında çalıştığı süreler için borçlanma bedelini yatırarak SGK emeklisi oldu. 2009 yılında başlatılan emeklilik 2015 yılında SGK tarafından kesildi.

SGK, “3201 sayılı Kanun’a göre Türk vatandaşlığını kazandığı tarihten önce yurtdışında geçen çalışma süresini borçlanmasının mümkün olmadığı ve bu süre düşüldükten sonra kalan çalışma süresinin de yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli olan asgari süreyi karşılamadığını” gerekçesiyle emekliliğin kesilmesine neden olarak aynı zamanda 61 bin 513,62 liranın geri iadesini istedi.

Bunun üzerine Morina dava açtı. Ancak mahkeme Türk vatandaşlığını kazandıktan sonraki süre üzerinden (3600 günü doldurduğu için) aylık ödenmesine hükmetti.

Temyizde mahkeme kararını bozan Yargıtay ise “Türk vatandaşlığına geçen başvurucunun bu tarihten önce yurt dışında geçen çalışma süresini borçlanamayacağına ve isteğe bağlı sigortalı olma talebi de bulunmadığından davanın reddine karar verilmesi gerektiği” karar verdi. Bunun üzerine Morina AYM’ye başvurdu. AYM kararında özetle şöyle denildi: “Doğuştan Türk vatandaşı olan bir kimse yurt dışındaki bütün çalışma süreleri için prim borcu ödeyerek yaşlılık aylığı alabilmekteyken sonradan Türk vatandaşı olan başvurucu, vatandaşlığı kazanmadan önceki yurt dışı çalışma süreleri için borçlanma imkânından ve dolayısıyla yaşlılık aylığından yoksun kalmaktadır. Vatandaşlığın kazanılma anına göre bu şekilde farklı bir muamele yapılmasını gerektirir nesnel ve makul bir gerekçe bulunmamaktadır.” Açıklamasını yaptı.

Emekli maaşı kesilenlere tekrar bağlanabilir

Emsal niteliğindeki karar ile ilgili AYM durumu ‘yapısal sorun’ olarak Meclis’e bildirdi. TBMM düzenlemesi ile beraber Türk vatandaşlığa alınmadan önceki yurtdışında geçen hizmet sürelerini de borçlanarak, emekli olabilmelerinin sağlanması ve SGK tarafından emeklilik aylığı kesilenlere ise emekli maaşları yeniden bağlanabilmesi bekleniyor.

Exit mobile version