EkonomiGündem

En az 1 çocuğu olan kadınlara 7500 TL maaş ödenecek

Türkiye’deki anneler için emeklilik müjdesi kesinleşti. Aylık en düşük 7500 TL ödeme alacaklar. Ayrıntılar belli oldu.

En az 1 çocuğu olan kadınlara 7500 TL maaş ödenecek- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamındaki vaatleri arasında yer alan ev hanımlarına emeklilik konusu tekrar gündeme geldi. Bu kez konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan net tarih verilerek açıklama yapıldı.

ÇALIŞMA BAKANI IŞIKHAN AÇIKLADI

Türkiye’de bulunan milyonlarca ev hanımı için emeklilik hakkı doğuyor. 2023 yılının 2’inci yarısı itibari ile en düşük emekli maaşının 7500 TL’ye yükselmesi ile birlikte emeklilik yasasının düzenlenmesi ile ev hanımlarının da en düşük emekli aylığından faydalanabilecekleri ön görülüyor. Konu hakkında Bakan Işıkhan çalışmaların başladığını belirterek yerel seçimleri işaret etti.

Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik hakkının getirilmesine yönelik çalışmalar hakkında, “Bu da Cumhurbaşkanımızın mayıs ayındaki seçim dönemimizde önemli müjdeleri arasındaydı. İnşallah 5 yıllık dönem içerisinde ev kadınlarına bu iyileştirmeyi yapacağız. İsteğe bağlı sigortalı kapsamında üçte birlik prim desteğini devletimiz ödeyecek” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Ev kadınlarına emeklilik çalışması kapsamında devlet isteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3’te bir prim desteği verecek. Yani en düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 4292 liralık priminin 1430 lirasını devlet karşılayacak. Bu sayede sigorta primlerini ödeyerek ev kadınları emeklilik hakkı kazanacaklar.

Emeklilik için belirlenen şartlarda öncelikler, emeklilik yaşı, kadınlarda çocuk sayısı, engelli çocuğun bulunması gibi faktörler dikkate alınacak ve düzenleme buna göre yapılacak. Primlerini düzenli ödeyen ev hanımları sigortalılık sayesinde devlet hastanelerinde ücretsiz bakılabilecekler.