Ekonomi

En düşük emekli maaşı 2 bin lira mı olacak?

En düşük emekli maaşı 1.500 TL. 2021 yılında en düşük emekli maaşlarının 2 bin TL olması gerektiğini söyleyen Türkiye Emekliler Derneği’nden (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, asgari ücrete verilen zam miktarı kadar emeklilere de verilmesi gerektiğini belirtti. Peki, devlet emekli maaşlarına ne kadar zam yapar? 2021’de en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA 500 TL ZAM YAPILMASI

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak Asgari Ücret Brüt 3.577 Lira 50 Kuruş, Net 2.825 Lira 90 Kuruş Olarak Belirlendi. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, aynı şekilde en düşük emekli maaşlarına da 500 TL zam yapılarak, maaşların 2.000 TL’ye çıkarılmasını söyledi. Ergün “SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde en az aylık ödemesi bin 500 lira. 2021 yılı emekli zamlarında seyyanen ve yüzdeli artışlar seçenekli olmalı. Yeni asgari ücretteki 500 lira net artışın emeklilerimizin aylıklarına da yapılarak en düşük emekli maaşının 2 bin lira olmasını bekliyoruz” dedi.

Ama devletin, emekli maaşlarına yapılacak zam için TÜİK’in enflasyon verilerini dikkate alacağı belirtiliyor. TÜİK’in 2020 yılı enflasyon ortalaması yaklaşık yüzde 8 seviyelerinde… Ocak’ta SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2020’nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak.. Memur emeklilerine ise yüzde 3 zam ve 2020’nin ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 4’ü aşan kısmı kadar fark yansıtılacak.

HER ŞEYE FAZLASI İLE ZAM YAPILDI

Bir taraftan emekli maaşlarına yüzde 8-10 zam yapılması tartışılırken, hükümet bugün itibari ile A’dan Z’ye yüzde 25-30 arasında zam yaptı. Köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25 zam yapılırken, elektrikten doğalgaza, cep telefonu aboneliğinden pasaport ve ehliyet harçlarına, emlak vergisinden diğer tüm vergilere farklı oranlarda zam yaptı. Yani, ister asgari ücretli ister memur ister emekli… Daha kimse zamlı maaşını almadan fazlası ile geri ödeyeceğe benziyor.

En düşük emekli maaşı 2 bin lira olsa nolur 2 bin 500 TL olsa nolur… Sadece ev kiralarına, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar bile, emeklinin alım gücünü zaten yeteri kadar düşürüyor. Ayrıca, 2 bin TL maaşla bir insan nasıl geçinir? Hele birde evi kira ve başka hiç bir geliri yoksa…