Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede toplam 27 deprem kaydedildi. Bu depremlerin en büyüğü 4.5 şiddetindeydi. Türkiye, coğrafi konumu gereği sık sık depremlerle karşılaşmakta, son 24 saat içindeki depremler çoğunlukla Marmara bölgesi ve Akdeniz çevresinde gerçekleşti.
AFAD ve Kandilli Rasathanesi güncel verilerine göre son depremler
- Gemlik’te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi.
- Depremin ardından bölgede 40’a yakın artçı deprem yaşandı.
- Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kolu olan güney kol, İznik’in güneyinden geçerek Gemlik Körfezi’nde birleşmektedir.
- Uzmanlar, Marmara Bölgesi’nde sismik olarak aktif olan bu bölgede yılda ortalama 900 deprem olduğunu belirtiyor.
- Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremin Marmara Denizi’nde olmasının, gelecekteki büyük bir depremi önceden haber verme anlamına gelmediğini vurguluyor.
- Toplamda 3 bin civarında depremin kaydedildiği 2020’den bu yana Marmara Bölgesi’nde sismik aktivitenin devam ettiği gözlemleniyor.
Uzman değerlendirmeleri
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaşanan depremlerin Marmara Bölgesi’nde beklenen bir durum olduğunu ve şu an için endişe verici bir durum olmadığını belirtiyor. Ayrıca, depremin bölgedeki sismik aktivitenin bir sonucu olduğunu ve önceden büyük bir depremi haber verme özelliği taşımadığını ekliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ise depremin, Kuzey Anadolu Fayı’nın ana parçalarıyla ilişkisi olmayan, güney kolda meydana gelen küçük bir yırtılma sonucu gerçekleştiğini ifade ediyor. Şu an için endişe edilecek bir durum olmadığını belirten Kalafat, artçı depremlerin zaman içinde azalması umudunu dile getiriyor.
SON DEPREMLERİ GÖRMEK İÇİN BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ