Endişeler Artıyor! Satış Dalgası Küresel Piyasaları Vurdu!

ABD Merkez Bankası’nın (FED), 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artışlarını hızlandırma beklentisi ve bununla birlikte jeopolitik risklerdeki artışın devam etmesi piyasalarda ciddi bir satış dalgasıyla sonuçlandı. Özellikle tasarruflarını değerlendirme noktasında kripto ve borsa gibi riskli piyasalardan kaçınan yatırımcılar, doların elini güçlendiriyor.

Küresel ekonominin gidişatı hakkında endişeler gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Özellikle kripto ve borsalardan riskli olması sebebiyle uzak durmaya gayret gösteren yatırımcılar, soluğu güvenli liman olarak görülen dolar ve devlet tahvillerinde alıyor. Gelişmelerin bu yönde olması, son iki gün içerisinde küresel piyasalardaki satış dalgasının etkisini oldukça artırdı.

Dolar Pandemiden Sonraki En Yüksek Seviyesinde

ABD’de enflasyon ile mücadele kapsamında faizlerin tahminlerin üstünde bir şekilde olacağına dair beklenti artıyor. Yükselen enflasyon oranlarının yanında, Rusya- Ukrayna arasındaki savaş ve geçtiğimiz hafta Çin’in başkenti Pekin’deki korona vakalarının artması sonucunda uygulanan katı virüs önlemleri ekonomik büyüme konusunda yatırımcıları oldukça endişelendiriyor. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda dolar, pandeminin ilk günlerinden sonraki en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda.

Euro ve TL, Dolar Karşısında Kaybediyor

Mart 2020’den sonraki en yüksek seviyelerine ulaşan dolar endeksi, diğer paralar karşısında değer kazanıyor. Euro karşısında değer kazanmaya devam dolar, aynı zamanda Türk Lirasına karşı da değerlendi. Bu sabah itibarı ile dolar – TL 14,80 seviyesi üzerinden alıcı buldu.

Yatırımcılar Borsalardan Kaçtı

Küresel çapta etkili olan bu olumsuzluk sonucunda yatırımcılar riskli ürünlerden kaçınma eğilimi gösterdiler. Pay piyasalarında ciddi satış dalgaları meydana geldi. Bu sabah itibarı ile Rusya’nın bazı ülkelere doğal gaz akışını kesmesi haberlerinin yayılması üzerine, MSCI dünya borsaları endeksi son 13 ayın en düşük seviyesine geldi.

Korku Endeksi Tavan Yaptı

Ayrıca korku göstergesi olarak nam salan CBOE Volatilite Endeksi (VIX) mart ayı başından sonraki en yüksek seviyeye yükseldi. VIX tam yüzde 24 oranında artarak 33,52 seviyesine ulaştı. Yatırımcıların en çok dikkate aldığı parametrelerden biri olan VIX’in bu denli yükselmesi gelecek adına ekonomik beklentilerin olumsuz yönde olduğu ve risk tahminlerinin yükseldiği anlamını taşıyor.

Exit mobile version