Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de uygulanan kalıcı yaz saati düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasının 2016 Ekim ayından bu yana devam ettiğini belirterek, bu süre zarfında 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandığını ifade etti. Bu uygulamanın ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını belirten Bakan Bayraktar, ayrıca Türkiye’deki eğitim sistemi ve öğrenci gruplarına olan etkilerini değerlendirdi.
Bayraktar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı analiz sonuçlarına atıfta bulunarak, sabit saat uygulamasının başlamasından önce saat 17.00’de gerçekleşen puant tüketim değerinin sabit saat uygulamasından sonra ilerleyen saatlere doğru dağıldığını ve bu sayede önemli ekonomik ve çevresel faydalar elde edildiğini vurguladı. Bakan, kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufunu beraberinde getirdiğini ve bu tasarrufun ülkedeki elektrik tüketimine önemli bir katkı sağladığını belirtti.
Öğrencilerin yüzde 20’sine denk geliyor
Öte yandan, Bakan Bayraktar, ülkedeki eğitim sistemi üzerindeki etkilerini değerlendirirken, tekli öğretimde 09.00-15.00 saatleri arasında, ikili öğretimde ise 07.00-18.30 saatleri arasında gerçekleşen ders saatleri olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, 07.00-09.00 saatleri arasında ikili eğitime devam eden ve sabit saat uygulamasından etkilenen öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 20’sine denk geldiğini belirtti. Bayraktar, ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun 2019’da kabul ettiği teklif ile üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye ettiğini de hatırlatarak, Türkiye’nin bu konudaki duruşunu paylaştı.