Enerji içecekleri gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Son dönemin popüler içeceklerinden biri olan enerji içecekleri ile ilgili yapılan bir araştırma, bu tür içeceklerin insan sağlığına olumsuz etkilerini ortaya koydu.

Bilim insanları, Bergen ve Oslo Üniversiteleri’nde görevli olup 53,266 öğrenciyi inceledi. Araştırmada, öğrencilere uyku düzenleri ile ilgili sorular yönlendirildi. Elde edilen verilere göre, ayda bir ya da iki kutu enerji içeceği tüketenlerin, bu içeceği tüketmeyenlere göre yaklaşık yarım saat daha az uyudukları tespit edildi.

Araştırmaya katılan 18 ile 35 yaşları arasındaki 53 bin öğrencinin verileri incelendiğinde, enerji içeceği tüketen kadınların yarısının uykusuzluk yaşadığı, her 10 erkekten 4’ünün ise uykusuzluk sorunu yaşadığı belirlendi. Bu oranın enerji içeceği tüketmeyenlere göre iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Haftada bir enerji içeceği tüketen kişilerin gece uyanma, gece yarısından sonra yatma ve toplam altı saatten az uyuma olasılıklarının enerji içeceği tüketmeyenlere göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğu kaydedildi. Bu bulgular, enerji içeceklerinin uyku düzenini olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde endişe yaratmaktadır.

Zaraları saymakla bitmiyor

Enerji içecekleri, kafein, taurin, guarana gibi uyarıcı maddeler içeren ve performansı, konsantrasyonu ve enerjiyi artırmaya yardımcı olduğu iddia edilen içeceklerdir. Ancak, enerji içeceklerinin sağlığa zararlı olabileceğine dair birçok kanıt bulunmaktadır.

Enerji içeceklerinin çocuklar, hamile kadınlar, emziren kadınlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı veya uyku bozukluğu olan kişiler tarafından tüketilmemesi önerilir.

Enerji içeceklerini tüketmek isteyen kişilerin günlük 1 kutudan fazla tüketmemeleri ve doktorlarına danışmaları önemlidir.

 

 

Exit mobile version