Hatırlanacağı üzere Türkiye’de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçildi. Bu karar 2016 yılından bu yana özellikle de yaz ayları dışında birçok vatandaş tarafından tepkiyle karşılaştı. Ancak kararda değişikliğe gidilmedi ve Türkiye’de kalıcı yaz saati uygulaması devam ediyor. Özellikle çalışanların ve öğrencilerin sabah erken saatlerde kışın karanlık havada dışarı çıkmak durumunda kaldıkları için şikayet ettiği uygulamaya ilişkin konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulama neticesinde bugüne kadar 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını ve bu tasarrufla vatandaşların da yaklaşık 9,2 milyar TL kazanç elde ettiğini açıkladı.
Bakan Dönmez’in Açıklamaları
Türkiye’de 2016 yılında kalıcı saat uygulamasına geçildi ve söz konusu kararın üzerinden yaklaşık altı yıl geçti. Alınan bu karar, o tarihten bu yana özellikle de kış aylarında sık sık şikayet ve tepkilerle birlikte gündeme geliyor olsa da kararda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2016 yılında geçilen kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin olarak “Uygulama neticesinde bugüne kadar yaklaşık 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağladık. Bu tasarrufla vatandaşımız yaklaşık 9,2 milyar lira kazanç elde etti” dedi. Bakan Dönmez, ABD Senatosu’nun yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeye yönelik tasarıyı onaylamasından sonra Türkiye’deki uygulamaya değindi.
“Stratejik ve Bilimsel Gözle Bakıyoruz”
Bakan Dönmez, enerji ile ilgili her türlü konuda stratejik ve bilimsel bir gözle yaklaşım gösterdiklerini belirterek “Enerji verimliliği ve tasarrufu, bakanlık olarak çalışmalarımızda öncelik verdiğimiz huşuların başında geliyor. Bu çerçevede 2016 yılında yaz – kış saat uygulaması konusunun bilimsel olarak incelenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir çalışma başlattık.” dedi. Dönmez, alınan kararın bu çalışmalardan elde edilen bilimsel raporlar doğrultusunda alındığını hatırlattı.