Enflasyon rakamları açıklandı: Kök maaş düzenlemesi yolda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mart enflasyonu aylık bazda yüzde 3,16 artarken, yıllık artış yüzde 68,50 seviyesine ulaştı. Bu veriler doğrultusunda emekli ve memur zammı için belirlenen 3 aylık enflasyon farkı netleşti.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Temmuz ayında emekli kök maaşı için yeni düzenlemelerin geleceğini açıkladı. Refah payı ve taban aylık artışı gibi formüller masaya yatırılarak, en düşük emekli maaşı belirlenecek. Kök maaşı düşük olanların maaşlarının 7-8 bin liradan 10 bin liraya kadar çıkarılması konuşulan formüller arasında yer alıyor.

En düşük emekli maaşı ve talepler

En düşük emekli maaşı için konuşulan rakamlar en az 12.500 liradan başlıyor. Ancak bazı talepler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesi olan 17.002 liraya yükseltilmesi yönünde.

Memur zammı ve toplu sözleşme

Memur maaşlarına ve memur emeklilerinin aylıklarına yönelik 2024’te yapılacak zam oranları da belirlendi. İlk 6 ayda yüzde 15, ikinci 6 ayda yüzde 10, 2025’in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında ise yüzde 5 zam yapılacak. Memurlar, Mart ayından enflasyon farkını da garantilemiş oldu.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı

SSK ve Bağ-Kur emeklisi için belirlenen zam oranı ise yüzde 15,05 olarak hesaplandı. Nihai emekli zammı, 3 Temmuz’da TÜİK’in Haziran ayı rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşecek.

 

Exit mobile version