Kamu

Engelli araç alımı için şartlar ve gerekli evraklar nelerdir?

Engelli araç alımı için şartlar ve gerekli evraklar nelerdir?  egehaber.comEngelli araç alımında istenen belgeler ve şartlar nelerdir? Engellilerin araç alımında nasıl başvuru yapacaklarını, ÖTV indirim oranlarını, hesaplamasını ve satış işlemleri hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Engelli  Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engellilerin araç alırken ihtiyaç duyduğu belgeler ÖTV’siz araç sahibi olma hakkından faydalanabilmeleri için gereklidir. 1600 cc motor gücünü aşmayan, son beş yıl içinde ÖTV muafiyetinden yararlanmamış olan engelliler ya da onlara bakmakla yükümlü olan birinci derecen aile yakınları, birinci el araç almak kaydı ile engelli araç alımı avantajından yararlanabilirler.

Engelli  araç alımı için aşağıdaki belgelerin ibrazı gereklidir:

*H sınıfı ehliyet belgesi
*Tam teşekküllü hastanelerden alınan engel derecesini belirten rapor
*Raporda belirtilen engel derecesini gösterir belge
*Vergi dairelerinden alınan ÖTV indirim belgesi

Hangi Vatandaşlarımız Engelli Araç Alımı Hakkına Sahiptir?

Engelliler için araç alımı hakkı aşağıda belirtilen belgelere sahip olan vatandaşlarımız için geçerlidir:
*Tam teşekküllü üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinden alınmış “Engelli Raporu’na” sahip olan kişiler,
*Engelli raporuna sahip kişilerin 1. Derece aile yakınları.
Kişinin özrüne ait engeli belirten raporda; özel tertibatlı araç kullanabilir şeklinde bir tanımlama var ise, araç sadece engelli olan kişi tarafından kullanılabilmektedir. Eğer raporda otomatik arak kullanabilir şeklinde bir ifade varsa aracı herkes (aile bireyleri) kullanabilir.

Hangi Araçlar İçin ÖTV İndirimi Geçerlidir?

ÖTV indiriminden faydalanılabilecek araçlar kanuni düzenleme ile belirlenmiştir. İlgili düzenleme dışında yer alan araçlardan yapılan satın almalarda ÖTV indirimi söz konusu değildir. egehaber.com Engelli vatandaşlarımız aşağıdaki özelliklere sahip araçları satın almak istediklerinde ÖTV indiriminden yararlanabilirler:

*Sıfır kilometre,
*Maksimum 1599 cc motor gücü bulunan,
1600 cc ve üstü motor gücüne sahip araçlar ile ikinci el araçların satın alınması sonrası ÖTV indiriminden faydalanılamamaktadır.

Engelli Araç Alımı ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Engelli araç ÖTV indiriminin hesabı için aracın vergi eklenmemiş fiyatı kullanılır. Engelli vatandaşlarımız bu hesaplama yöntemi ile araç satın alırken ÖTV tutarını ödememenin yanında ÖTV için hesaplanan KDV tutarını da ödemekten kurtulurlar.

Engelli Araçları Nasıl Satılır?

Engelli araçların satışı için 5 yıllık süre geçmesi gereklidir. Yapılan özürlü araç alımı ardından geçen 5 yıllık süre sonunda araç satılabilmektedir.

ÖTV İndiriminden Faydalanabilmek İçin Engel Derecesi Kaç Olmalı?

ÖTV indiriminden faydalanmak için engel derecesi en az %90 olmalıdır. 17 yaşından büyük olan engelliler %90 ve üzeri engel durumuna sahip olmaları halinde belirtilen şartlara uygun araçları ÖTV’siz olarak satın alabilirler.
Engel derecesi %40 olan vatandaşlarımız ise ÖTV muafiyetinden değil ÖTV indiriminden faydalanarak araç satın alabilirler.

Engelli İndirimini Kullanarak Başkasına Araba Alınabilir Mi?

Engelli indirimiyle başkasına araç alımı gerçekleştirilememektedir. İlgili durumun bir istisnası mevcut olup istisnai durum engel derecesi %90 ve üzeri olan vatandaşlarımızı kapsamaktadır.
Engel derecesi %90 ve üzeri olan vatandaşlarımızın yerine bir başkası araç satın alabilir. Buradaki tek kriter ise aracı satın alacak kişinin 1. Ya da 2. Derece akraba olması gereklidir. %90 ve üzeri engel derecesine sahip olan vatandaşımızın:
*Çocukları,
*Torunları
*Eşi,
*Annesi,
*Babası,
*Büyükannesi,
*Büyükbabası,
*Kardeşi,
*Amcası,
*Dayısı ve eşi,
*Halası ve eşi,
*Teyzesi ve eşi,
*Kayınvalidesi,
*Kayınpederi,
*Eşinin kardeşleri ve kardeşlerinin eşleri,
*Eşinin büyükannesi,
*Eşinin büyükbabası,
*Eşinin kardeş çocukları ve eşleri,
*Eşin dayısı ve eşi,
*Eşin amcası ve eşi,
*Eşin halası ve eşi,
*Eşin teyzesi ve eşi,

ÖTV indiriminden yararlanarak araç sahibi olabilecek 1. Ve 2. Derece yakınlarını göstermektedir. Engelli araç alımı için tanınan indirim hakkından %90 ve üzeri engel derecesine sahip olan bireylerin kendileri dışında yukarıda sıralanan yakınları da indirimden yararlanabilirler.

Kaynak: egehaber.com