Gündem

Erdoğan-Putin görüşmesinin detayları belli oldu: Azak Denizi’nde bekletilen 30 yağ gemisi yola çıkacak

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal harekatına başladı ve savaşta 13. güne girildi. Savaşın başlaması ile birlikte Türkiye’nin ve ayrıca NATO’nun bu savaşa karşı nasıl bir tavır ortaya koyacağı merak ediliyordu. Türkiye’nin, barışçıl çağrıları ve savaşın durdurulmasını istemesi çağrıları ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki liderle de görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan’ın bu görüşmede neleri dile getirdiği belli oldu. CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan, Putin-Erdoğan görüşmesinin detaylarını paylaştı.

Erdoğan-Putin Görüşmesinde Neler Konuşuldu?

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarını AKP MYK’sı ile paylaştığını belirtti. Gelen açıklamalara göre Erdoğan-Putin arasındaki görüşme sonrasında, Rusya’nın Azak Denizi’nde geçişine izin vermediği 30 yağ gemisi Türkiye’ye gelecek. Bilindiği üzere son günlerde Türkiye’de ayçiçek yağı ile ilgili sosyal medyaya yansıyan görüntüler ve gündeme gelen iddialar, vatandaşları endişelendiriyordu. Rusya’nın yağ gemilerinin geçişine izin verecek olmasının, söz konusu endişeleri dindirmesi bekleniyor.

Putin Gemiler İçin Talimat Verecek

Putin-Erdoğan görüşmesinin detaylarını anlatan Arda Erdoğan, açıklamasında “Erdoğan’ın muhatabı Putin’e iki ülke arasındaki ticarette Euro ve dolar dışında ruble, yuan ve altınla da alışveriş yapabileceklerini söyledi. Görüşmede Erdoğan, Azak Denizi’nde bekletilen ayçiçek ve buğday hammaddesi yüklü, varış noktası Türkiye olan yaklaşık 30 gemiyi hatırlattı. Putin de söz konusu gemilerin Türkiye’ye çıkışıyla ilgili talimat vereceğini belirtti.” sözlerini dile getirdi.

“Hep Birlikte Barışın Yolunu Açalım”

Türkiye’de yaşanan ayçiçek yağı sorunu ve Azak Denizi’nde bekletilen gemilerin yanı sıra, gelen açıklamalara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Ukrayna sorununun bir an önce barışçıl bir yöntemle çözüme kavuşturulması noktasında, Türkiye’nin her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan daha önce bölgedeki insani endişelerin giderilmesi için “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısında bulunmuştu.