GenelGündemPolitika

Erdoğan uyardı! Hamle gelirse gereğini yapın!

Önceki gün yapılan kabine toplantısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Oruç Reis gemisine yapılacak bir müdahale için, hamle gelirse gereğini yapın dedi.

Önceki gün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında Doğu Akdeniz gerginliği dahil gündemdeki konular tartışıldı. Özellikle Doğu Akdeniz ve Ege kıyılarında Yunanistan ile yaşanan sorunların masaya yatırıldığı ve atılacak adımların konuşulduğu toplantıdan sonra yapılan açıklamada; “Oruç Reis gemisini koruma görevi yürüten savaş gemilerine ilk ateşi açmama ve karşı taraftan herhangi bir hamle gelmesi durumunda gereğini yapma konusunda talimatların verildiği” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE HAKLI

Yunanistan ve destekçisi Fransa’nın yaşanan gerginliği uluslararası platforma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıma isteği de değerlendirildi. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in tarafsızlığına dikkat çekilen toplantıda; “Bu platforma taşımaları onların haklı olduğu anlamına gelmez. Kendimize güveniyoruz, uluslararası hukuk nezdinde Türkiye haklı” değerlendirmesi yapıldı.

YAKIN ZAMANDA MEKTUP GÖNDERİLDİ

Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yakın zamanda gönderdiği mektubu hatırlatarak; “Ön koşulsuz Yunanistan otursun, tezine güveniyorsa anlatsın. Hangi uluslararası hukukta hangi hakları varmış, bizim ne haklarımız varmış. Biz konuşmaya varız” mesajı verildiğini kabineye aktardı.

SAVAŞ GEMİLERİNE AÇIK TALİMAT

Toplantıda, Oruç Reis sismik araştırma gemisine karşı yapılabilecek olası bir saldırı ihtimali de konuşuldu. Araştırma gemisini koruyan savaş gemilerine yönelik; “Oruç Reis gemisini koruma görevi yürüten savaş gemilerine ilk ateşi açmama ve karşı taraftan herhangi bir hamle gelmesi durumunda gereğini yapma konusunda talimatların verildiği” aktarıldı.